Treća po redu kulinarska radionica, održana u sklopu projekta KUHAČA – KUlinarska HArmonija ČArobnih okusa Primorsko – goranske županije održana je 11.11.2024. u Puntu, u sjajnoj kuhinji restorana Marine Punat. Pod spremnom kuhačom i vodstvom izvrsnog chefa Marina Pleše educirali su se ugostitelji i kuhari s područja LAG „Kvarnerski otoci“, ali i učenici Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir-Krk, te su zajedno sudjelovali u pripremi 3 slijeda jela s lokalnim namirnicama. Radionica se sastojala od prezentacije namirnica karakterističnih za područje otoka Krka, Cresa i Lošinja, te izrade i prezentacije samog jela.
Sudionici su dobili priliku eksperimentirati s lokalnim proizvodima, upoznavati nove okuse i tehnike pripreme, razviti nove recepte, jelovnike i prezentacije hrane koje ističu lokalnu proizvodnju i gastronomsku baštinu. Održanom radionicom, u organizaciji Lokalne akcijske grupe „Kvarnerski otoci“, sudionici su dobili i praktično iskustvo, edukaciju i inspiraciju za podršku lokalnim proizvođačima i promociju lokalnih resursa kroz svoje poslovanje. Tijekom interaktivne radionice kulinarski stručnjaci su i razmjenjivali svoja iskustva i ukazivali na važnost lokalnih namirnica u pripremi jela, no i na probleme pri nabavci tih istih namirnica, čime su ukazali na važnost jačanja kratkih lanaca opskrbe. Za ovu kuharsku radionicu, chef Marin Pleše pribavio je neke od lokalnih proizvoda iz Butige, novootvorene trgovine autohtonih proizvoda u Malinskoj, a neke je čak pribavio osobno, šetnjom kroz prirodu. Radionica je svakako, svim prisutnima dala inspiraciju za podršku lokalnim proizvođačima i promoviranje lokalnih resursa kroz svoje poslovanje. Glavni cilj događanja, ali i samog projekta, i jest povezati lokalne proizvođače s ugostiteljima, povećati konkurentnost lokalnih proizvođača, podići svijest o vrijednostima lokalne proizvodnje i gastronomske baštine, kreirati inovativna, suvremena jela koja će obogatiti jelovnike restorana te promovirati i ojačati kratke lance opskrbe.
KUHAČA – KUlinarska HArmonija ČArobnih okusa Primorsko – goranske županije – projekt je koji sadrži niz događanja gastronomske tematike u svrhu poticanja razvoja ruralnog područja. Projekt se provodi putem Natječaja za provedbu tipa operacije 19.3.2. “Provedba aktivnosti projekta suradnje”; u okviru Mjere 19 LEADER (CLLD) iz Programa Ruralnog razvoja RH 2014.-2020. U projektu vrijednom 96 tisuća eura sudjeluju četiri LAG-a s područja Primorsko-goranske županije: Kvarnerski otoci, Gorski kotar, Terra liburna i Vinodol.
KUHAČA svoja događanja provodi kroz razne edukativne aktivnosti poput: kuharskih radionica, primjera dobre prakse povezivanja lokalnih proizvođača i ugostitelja, primjera dobre prakse kratkih lanaca opskrbe, marketing i promocija na društvenim mrežama, brandiranja i odnosa s javnošću, kratkim lancima opskrbe, održivog turizma, sanitarnim propisima povezanih s isporukom hrane HORECA sektoru, radionicama za lokalne proizvođače o poslovanju s odjelom nabave i odjelom hrane i pića hotelskih kuća i “B2B meeting”, kao i aktivnostima promocije, studijskih posjeta područjima 4 partnerska LAG-a, te same izrade Analize stanja zastupljenosti lokalnih poljoprivrednih proizvoda i tradicionalnih jela u ugostiteljskim objektima.
Prvi dio događanja KUHAČE održao se proteklog mjeseca u Novom Vinodolskom, a događanje se sastojalo od edukativnih i kulinarskih radionica. U Gorskom kotru održala se kulinarska radionica prethodnog tjedna, a nakon kulinarske radionice u Puntu, slijedi nam komunikacijska radionica na Cresu 19.11.2024., te edukativna radionica u Gorskom kotru – 22.11.2024.
Komentari