Kuhinja različitosti – Gastro sajam Porto Etna predstavlja 20 svjetskih kuhinja, saznajte što sve možete kušati!

21

Pred nama je treće izdanje Porto Etno – festivala svjetske glazbe i gastronomije, centrom će se širiti mirisi 20 svjetskih kuhinja. Riječki ugostitelji će u svojim će restoranima i konobama od 2. do 8. rujna pripremati jela po autohtonim recepturama stanovnika riječkog kraja, porijeklom iz raznih dijelova Europe i svijeta.

Na trgu 128. Brigade HV u petak 6. rujna od 18 do 21 sat nacionalne manjine kuhaju pripremaju svoja tradicionalna jela.
U 19,30 sati biti će proglašen dobitnik Natječaja za najbolji zaboravljeni kuharski recept, a biraju ga chefovi Stevo Karapandža i Srđana Jevtić.

Nacionalne manjine pripremaju svoja tradicionalna jela i u  subotu 7. rujna na Trgu 128. brigade HV, od 12 do 17 sati.

Ulaz na gastronomski dio festivala je slobodan, a posjetitelji će degustacijske porcije tradicionalne hrane moći kušati po cijeni od 10 kuna.

Program za djecu u subotu 7. rujna održava se u Osnovnoj školi Scuola elementare Dolac na adresi , Dolac 12, u vremenu od 12 do 17 sati (ulaz je slobodan)
Djeca će sudjelovati u radionici izrade poznatog kolača rigojanči i čitanju priče Rigo Janči, a potom slijedi nastup dječjih zborova Minicantanti s pjesmama na tematiku hrane

U nedjelja 8. rujna na programu Porto Etno festivala je POP UP gastro, glazba i cirkus
Mjesta događanja su centralna tržnica i Kazališni park u vremenu od 10 do 14 sati (ulaz je slobodan), kuha chefica Srđana Jevtić, sviraju JeboTon ansambl i EtnoRom, a sve će dodatno začiniti Cirkus, ulični performans Cirkorama

Donosimo vam popis ugostitelja i kuhinja zastupljenih na ovogodišnjem Porto Etno – festivalu svjetske glazbe i gastronomije. 

U A la carte restoranu Kamov možete uživati u jelima Mađarske, u Bistro-pizzeriji Maslina na Zelenom trgu u jelima Slovenija, Bistro Placa 51 nudi tradicionalna jela HercegovineBistro – Restoran Lovorka jela MakedonijeBistro Mornar AlbanijeRestaurant Molo longo Španjolske, Bistro Conca D’oro IndijeBrasseria As AfrikeRestoran Peking KineTAIYO Sushi Restaurant JapanaRestoran hotela Continental kuhinju kroz povijestCafé Dante mađarske slasticeRica Gluten Free bosanske slastice

Posjetom riječkih restorana, konoba, bistroa možete uživati u jelima cijeloga svijeta. Evo što nude: 

A la carte restoran Kamov – Mađarska 
Hladne punjene paprike sa sirom i šunkom
poslužene sa svježom rajčicom
Mađarska gulaš juha
Tokany od puretine s rižom
Perkelt a la čarda s bijelim rezancima
Goveđi odrezak u umaku od paprike i pancete
Rigojanči
Esterhazy torta

Bistro-pizzeria Maslina na Zelenom trgu – Slovenija
Gobova juha / Juha od gljiva
Goveji zrezek v čebulno omako / Goveđi odrezak u umaku od luka
Idrijski žlikrofi / Knedlice s nadjevom od krumpira
– tradicionalno slovensko jelo
Blejska grmada – tradicionalni slovenski kolač od biskvita, kreme i voća
Ponuda vrhunskih slovenskih vina

Bistro Placa 51 – Hercegovina
Tradicionalna hercegovačka jela priprema chef Ivan Tomašević
Hercegovačka kalja
Lešo kozletina
Pečena janjetina
Uzljevača
Dodatna dnevna jela ovisno o ponudi tržnice
Ponuda vrhunskih hercegovačkih vina

Restaurant Molo longo – Španjolska 
Porto Etno menu za 2 osobe:
Piće dobrodošlice
Gazpacho ( španjolska hladna juha )
Paella ( riža, morski plodovi, biftek, kurkuma)
Sangria (voćna salata s vinom)

Bistro Conca D’oro – Indija 
Autentična indijska jela pripremaju Dileep & Harishi
Malai kofta (okruglice od povrća u umaku)
Chole – curry slanutak (slanutak, luk, rajčica, češnjak, pasta od đumbira)
Samosa (piletina ili povrće)
Kadai piletina (piletina, luk, rajčica, češnjak, pasta od đumbira)

Restoran Peking – Kina
Ponuda kineskih jela iz dnevne karte

Restoran hotela Continental – kroz povijest
Porto Etno menu: Kuhinja hotela Continental kroz stoljeća
Riblji carpaccio (Italija)
Domaće krčke šurlice s janjećim žgvancetom
i salatom iz noninog vrta (Hrvatsko primorje)
Rigojanči (Mađarska)
Sacher torta (Austrija)

Café Dante – mađarske slastice
Rigojanči
Esterhazy torta

Rica Gluten Free– bosanske slastice (bez glutena)
Pita sirnica
Pita krumpiruša
Baklava
Tufahije

 

Komentari