Kraljevski podizač od jagoda

29
Izvor: Alen Meniga Facebook

Alan Meniga na društvenim je mrežama objavio recept koji će zadovoljiti i ona najzahtjevnija nepca.

“Jako volim tiramisu, no tu dolazim do jedne velike zapreku: ne podnosim kavu u kolačima. Okus kave mi je jednostavno predominantan, a ja ne volim kad neki okus gospodari cijelim jelom.

O povijesti postanka tiramisua (prijevod: “podigni me” u smislu “razbudi me”) stvari su zakomplicirane do krajnjih granica. Jedino se zna da je nastao u sjevernoj Italiji. Zanimljivo je da sjeverna Italija i Francuska imaju dosta sličnih jela. Obično su Francuzi (ipak su oni stjegonoše kulinarstva) formirali neko jelo a talijani su ga pokušali poboljšat i “talijanizirat”. Tako bijaše i sa tiramisuom:
Naime, 1800. godine francuski kuhar Marie-Antonie Carême u čast ruskih careva kreira biskvit-tortu “Charlotte russe”, talijanska kuharska škola iz Modene, pod upravom austrijskih slastičara uzvrati protuudarcem i cijelu tortu još obogati mascarponeom. I tako malo po malo kroz godine formira se desert kakvim ga danas poznajemo.
Ovaj moj desertić nema kave. Al ima jagoda i jako puno divnih sastojaka. I zato, odmah po jagode, dok ih još ima, i još par sitnica, i uživat ćete u ovom odlično izbalansiranom kiselo-slatko-kremastom okusu.
1. 500 grama jagoda očistite i razrežite na četvrtine. Pospite ih s 3 žlice kristal šećera, sokom jednog limuna i jedne limete. Pokrijte i ostavite u hladnjaku nekoliko sati. Čim duže tim bolje. Cilj je da jagode puste sok.
2. Napravite snijeg od 2 bjelanjka i u to stavite 100 grama šećera u prahu.
3. Pomiješajte 2 žumanjka s 250 grama mascarponea.
4. U jagode koje se kupaju u vlastitom soku nalomite 100 grama piškota.
5. Pomiješajte 2+3.
6. U male posudice stavite piškote s jagodama, pa kremu, pa opet jagode. Pa u frižider na nekoliko sati.
Dodatak:
Aceto balsamico tradizionale se u Italiji koristi isključivo za sireve i slastice. Tu ne podrazumijevam onaj aceto koji se kupuje na litre.
No ukoliko imati onaj fini, gusti “tradizionale”, par kapi će dodatno oplemeniti ovaj tiramisu. Ja sam za ovu priliku iz moje kolekcije aceta odabrao jedan 15 godišnji koji je odstajao u kestenovim bačvama!
Ah…što da vam pričam, okus je, kako se u zadnje vrijeme kaže – VIBRANTAN!”
Snimka zaslona 2021-06-14 104331
Izvor: Alan Meniga Screenshot Facebook

Komentari