Kompletirana Porto Etno video-kuharica

14

Prvi HKD-ov Porto Etno festival završio je prije par mjeseci, ali njegov se okus još neko vrijeme osjećao kroz video-recepte koji su se na društvenim mrežama HKD-a objavljivali sve do kraja studenog. Izlaskom posljednjeg od 12 recepta napokon je kompletirana Porto Etno video-kuharica čiji se recepti sada mogu naći na YouTube kanalu HKD-a.

Recepti nas vode na put u 12 gastro destinacija, a predstavnici manjina koji djeluju u Rijeci i županiji bili su nam vodiči:

§  Trinidad i Tobago / Prženi Bake i Buljol

Trinidad i Tobago

§  Bošnjačka nacionalna zajednica za PGŽ / Burek

BiH

§  Slovenski dom KPD Bazovica / Ječmena kaša

Slovenija

§  Zajednica Talijana Rijeka i Opatija / Dagnje na buzaru

Italija

§  Indija / Pileći curry s prženom rižom

Indija

§  Jordan / Mansaf

Jordan

§  Makedonsko kulturno društvo „Ilinden“ / Drob sarma

Makedonija

§  Udruga mladih Roma Rijeka “Romska budućnost” / Musaka na grčko-romski način

Romska zajednica

§  Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca „Rušnjak“ PGŽ / Fiš paprikaš

Rusini

§  Matica Slovačka Rijeka / Bryndzove halusky – Njokice s kajmakom i pancetom

Slavačka

§  Udruga ruske nacionalne manjine u PGŽ / Peljmeni

Rusija

§  Češka beseda Rijeka / Svičkova s knedlima

Česka

Od sada pod trajnom paskom HKD-a, festival svjetske glazbe i gastronomije Porto Etno ove se godine po prvi put našao i u neočekivanim okolnostima koje je donijela globalna pandemija. Uz malo regrupiranja i kombinatorike glazbeni je dio sa LADO Electrom i Božom Vrećom prošao odlično, dok je gastro dio zbog nemogućnosti kuhanja uživo doživio neke zanimljive privremene promjene.

Posjetitelji Porto Etna ipak su dobili priliku probati dio delicija manjina koje djeluju u Rijeci i županiji, zahvaljujući suradnji sa susjednim hotelom Neboder. Na gastro-glazbenim događanjima na terasi Hotela posjetitelji su imali priliku svaki dan isprobati po 4 odabrana jela, uz glazbenu pratnju etno grupa Če bo bo, če na na i Veja.

Snimanje video-recepata još je jedan način kojim se što široj publici želi približiti kuhinju predstavnika manjina, dugogodišnjih partnera Porto Etna, a oni sada predstavljaju i svojevrsno nasljeđe ovog festivala. Video-recepti su snimani u prostoru KuHarmonije, nastali su u produkciji HKD-a na Sušaku, a za snimanje i montažu bila je odgovorna Pilot Media.

Komentari