Kolač od limuna i badema

2259

Sastojci:

Za limunovu skutu:

Ribana korica i sok od 2 limuna
¾ šalice plus 2 žlice šećera
4 velika jaja
6 žlica maslaca

Za kolač:
9 žlica omekšanog maslaca
1 šalica plus jedna žlica brašna
1 šalica plus žlica šećera
Žlica praška za pecivo
Pola žlice soli
2 velika jaja
Pola šalice mljevenih prženih badema
2 žlice narezanih prženih badema
Oko pola šalice šlaga
Žlica likera od badema (po volji)

Priprema:

Za skutu pomiješajte limunovu koricu, sok, šećer i jaja u posudi i dobro promiješajte. Dodajte maslax i stavite iznad posude pune kipuće vode. Kuhajte stalno miješajući dok se ne stvrde, oko 5 minuta. Nalijte u posudu i preko stavite plastičnu foliju da se ne stvori korica. Stavite u hladnjak dok se ne ohladi, oko sat do sat i pol vremena.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Namastite posudu za pečenje žlicom maslaca i posipajte brašnom.

Mikserom pomiješajte ostatak maslaca sa šalicom šećera dok smjesa ne bude kompaktna. Dodajte i preostalo brašno, prašak za pecivo i sol te miješajte. U odvojenoj posudi miješajte jaja dok ne postanu pjenasta no nemojte pretjerati. Dodajte jaja i mljevene bademe tijestu i promiješajte.

Tijesto stavite u pripremljenu posudu. Dodajte 8 žlica limunove skute ravnomjerno po rubu tijesta ostavljajući prostor oko ruba. Dodajte 3 do 4 žlice skute u sredinu tijesta. Ostalo zamrznite za iduću uporabu. Pospite tijesto prženim bademima i žlicom šećera.

Pecite dok ne posmeđi na vrhu i dok na čačkalici koju bodete u tijesto ne budu mrvice (oko 40 minuta).

Ohladite i poslužite sa šlagom u koji ste dodali liker od badema.

Source

Komentari