Koh od riže

1656

“Ajme što se nekad zaželim slatkog!”, rekla bi moja majka. Nama je valjda familijarno da svi jakooo volimo slatko, al sve, i grožđice ako nema ništa!

Tako sam se zaželjela slatkog neki dan, ali ne bi otišla u trgovinu za ništa. I mislim se ja šta ću, šta? Imam mlijeka, jaja, šećera i pola čokolade. Paradižot mi se nekako ne jede, a nit radi, pa mi je pao na pamet recept kojeg sam vidjela u novinama par dana prije, koh s rižom. Pa, zašto ne!?

Rižu skuhajte na pola u mlijeku kojem ste dodali prstohvat soli. Ostavite da se malo ohladi. Izmiksajte žumanjke, maslac, narančin sok, šećer i vanili šećer, te dodajte smjesu skuhanoj riži. Dobro promiješajte i dodajte još snijeg od bjelanjaka, pažljivo i to zamutite. Tepsiju malo zamastite maslacem ili ako vam je nestalo uljem i pospite krušnim mrvicama. Prebacite smjesu u tepsiju i pecite 20ak min na 180 stupnjeva dok se ne zazlati. Ostavite da se ohladi prije rezanja i sve pospite naribanom čokoladom. Dobar tek!

Sastojci:

1 l mlijeka
400 g riže
4 jaja
100 g maslaca
80 g šećera
sok od naranče
vanili šećer
malo soli
malo krušnih mrvica
malo naribane čokolade

Tekst i fotografija: Dorotea Orlović

Komentari