Kelj s heljdinom tjesteninom

940

Tražila sam neki interesantan recept s keljom, a da nema mesa (mislim i na suho meso, kojeg obično malo ide u kelj na čušpajz), al sam zato meso zamijenila sa sirom, što isto nije baš bajno. Pronašla sam recept za Pizzoccheri, što je tijesto od heljdinog brašna, jelo koje je tipično za sjever Italije. Kuha se obično s keljom ili blitvom i krumpirima te obogaćuje masnijim sirom i umakom od češnjaka i kadulje. Tu mi je kliknulo, pa ja imam već gotovu heljdino tijesto (samo da izbjegnem mijesit tijesto) i imam grm svježe kadulje, to je za ručak!

Ako nemate već gotovo heljdino tijesto, napravite ga. Pomiješajte heljdino i obično glatko brašno, napravite vulkanić od njega (ja to tako zovem, mislim da ga taj izraz dobro objašnjava) i puknite unutra jedno jaje, malo posolite i zamijesite. Dodajte malo mlijeka da tijesto bude homogeno i tvrđe. Razvucite tanko tijesto i od njega napravite šire rezance, cca 4×6 cm. Kelj treba narezati na rezance i krumpir na kockice. Krumpir sam stavila kuhati u posoljenu vodu, a kelj iznad toga u cjediljku da se kuha na pari. Nakon 15 min u vodu di se kuha krumpir ubacila sam i tijesto od heljde, te kuhala još 15 min. Kelju treba manje od pola sata, pa ga odmaknite kad se smekša, cca 20 min.

U drugoj tavi sam rastopila malo maslaca i malo maslinovog ulja (možete koristiti samo maslac). Kad se ugrijalo dodala sam češnjak i nasjeckanu kadulju, pazite da vam češnjak ne pocrni (smanjite vatru). Zalila sam sve vrhnjem za kuhanje, koje u originalnom receptu ne ide već se zamijeni sirom. Sve sam posolila, krumpir, kelj i umak. Pa sam slagala red krumpira sa tijesto, red kelja, zalila umakom od češnjaka i kadulje, pa opet red krumpira, kelja. Na sve to sam naribala sir, a možete i “posoliti” parmezanom. Za kraj, samo sam malo, pinkicu sve popaprila.

Sastojci:

mala glavica kelja
pola kg krumpira
20 dag tijesta od heljde
malo maslaca
20 dag sira (Podravec)
vrhnje za kuhanje
5 režnjeva češnjaka
nekoliko listova svježe kadulje
parmezan
sol, papar
malo maslinovog ulja

Za tijesto od heljde:

150 g heljdinog brašna
50 g brašna
jaje
malo mlijeka

Tekst i fotografije: Dorotea Orlović

Komentari