Kako zapravo sniziti kolesterol?

344
hrana

Vaš liječnik opće prakse kaže da imate visok kolesterol. Imate šest mjeseci da radite na svojoj prehrani da vidite hoće li to smanjiti vaše razine, a zatim ćete pregledati svoje mogućnosti.

Može li uzimanje dodataka prehrani tijekom ovog vremena pomoći?

Ne možete se osloniti samo na dodatke prehrani za kontrolu kolesterola. Ali postoje neki dobri dokazi da uzimanje određenih dodataka, uz zdravu prehranu, može učiniti razliku.

Zašto smo toliko zabrinuti zbog kolesterola?

Postoje dvije glavne vrste kolesterola, a obje utječu na rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Obje vrste prenose se krvotokom unutar molekula koje se nazivaju lipoproteini.

Lipoprotein niske gustoće ili LDL kolesterol

LDL kolesterol se često naziva “lošim” kolesterolom. Ovaj lipoprotein prenosi kolesterol iz jetre u stanice cijelog tijela. Visoke razine LDL kolesterola u krvi mogu dovesti do nakupljanja plaka u arterijama, što dovodi do povećanog rizika od srčanih bolesti i moždanog udara.

Lipoprotein visoke gustoće ili HDL kolesterol

HDL kolesterol se često naziva “dobrim” kolesterolom. Ovaj lipoprotein pomaže ukloniti višak kolesterola iz krvotoka i prenosi ga natrag u jetru na obradu i izlučivanje. Više razine HDL kolesterola povezane su sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara.

Prehrana može igrati ključnu ulogu u smanjenju razine kolesterola u krvi, posebno LDL (“lošeg”) kolesterola. Izbor zdrave prehrane dobro je poznat – uključuje usredotočenost na unos više nezasićenih (“zdravih”) masnoća (kao što je maslinovo ulje ili avokado) i unos manje zasićenih (“nezdravih”) masti (kao što su životinjske masti) i transmasnoća (koje se mogu naći u keksima, pitama i podlogama za pizzu).

Vlakna su tvoj prijatelj

Dodatni način da značajno smanjite razinu ukupnog kolesterola i LDL kolesterola putem prehrane je unos više topivih vlakana.

Ovo je vrsta vlakana koja se otapaju u vodi i stvaraju tvar sličnu gelu u vašim crijevima. Gel se može vezati na molekule kolesterola sprječavajući njihovu apsorpciju u krvotok i omogućuje njihovu eliminaciju iz tijela.

Topiva vlakna možete pronaći u cjelovitim namirnicama kao što su voće, povrće, zob, ječam, grah i leća.

Dodaci vlaknima

Na tržištu postoje i mnogi dodaci vlaknima i proizvodi na bazi hrane koji mogu pomoći u snižavanju kolesterola. Ono uključuje:

Prirodna topiva vlakna, kao što su inulin (na primjer, Benefiber) ili psyllium (na primjer, Metamucil) ili beta-glukan (na primjer, u mljevenoj zobi).
Sintetička topljiva vlakna, kao što je polidekstroza (na primjer, STA-LITE), pšenični dekstrin (koji se također nalazi u Benefiberu) ili metilceluloza (kao što je Citrucel)
Prirodna netopiva vlakna, koja izlučuju izmet, poput lanenih sjemenki.
Većina ovih dodataka dolazi kao vlakna koja dodajete hrani ili otapate u vodi ili pićima.

Psyllium je dodatak vlaknima s najjačim dokazima koji podržavaju njegovu upotrebu u poboljšanju razine kolesterola. Proučavano je u najmanje 24 visokokvalitetna randomizirana kontrolirana ispitivanja.

Ova ispitivanja pokazuju da konzumacija oko 10 g psiliuma dnevno (1 žlica), kao dio zdrave prehrane, može značajno smanjiti razinu ukupnog kolesterola za 4 posto i razinu LDL kolesterola za 7 posto.

Probiotici

Drugi dodaci prehrani za snižavanje kolesterola, poput probiotika, ne temelje se na vlaknima. Smatra se da probiotici pomažu u snižavanju razine kolesterola putem niza mehanizama. To uključuje pomoć pri ugradnji kolesterola u stanice i prilagodbu crijevnog mikrobioma kako bi se pogodovalo uklanjanje kolesterola putem fecesa.

U studiji iz 2018. istraživači su objedinili rezultate iz 32 studije i analizirali ih sveukupno u vrsti studije poznatoj kao meta-analiza. Osobe koje su uzimale probiotike smanjile su ukupnu razinu kolesterola za 13 posto.

Drugi sustavni pregledi podupiru ove nalaze.

Većina ovih studija koristi probiotike koji sadrže Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis, koji dolaze u kapsulama ili prahu i konzumiraju se svakodnevno.

U konačnici, probiotici bi mogli biti vrijedni pokušaja. Međutim, učinci će vjerojatno varirati ovisno o korištenim sojevima probiotika, o tome uzimate li probiotik svaki dan kako je navedeno, kao i o vašem zdravstvenom stanju i prehrani.

Crvena riža s kvascem

Crvena riža s kvascem još je jedan dodatak prehrani bez vlakana koji je privukao pozornost zbog snižavanja kolesterola. Često se koristi u Aziji i nekim europskim zemljama kao komplementarna terapija. Dolazi u obliku kapsula i smatra se da oponaša ulogu lijekova za snižavanje kolesterola poznatih kao statini.

Sustavni pregled iz 2022. analizirao je podatke iz 15 randomiziranih kontroliranih ispitivanja. Utvrđeno je da je uzimanje dodataka crvene riže (200-4800 mg dnevno) bilo učinkovitije za snižavanje masnoća u krvi poznatih kao trigliceridi, ali manje učinkovito u snižavanju ukupnog kolesterola u usporedbi sa statinima.

Međutim, ova nam ispitivanja ne govore je li crvena riža s kvascem učinkovita i dugoročno sigurna. Autori su također rekli da je samo jedna studija u pregledu bila registrirana u velikoj bazi podataka kliničkih ispitivanja. Dakle, ne znamo je li baza dokaza bila potpuna ili pristrana da bi se objavljivale samo studije s pozitivnim rezultatima.

Dijeta i dodaci prehrani možda neće biti dovoljni

Uvijek razgovarajte sa svojim liječnikom opće prakse o svom planu uzimanja dodataka prehrani za snižavanje kolesterola.

No zapamtite, same promjene u prehrani – sa ili bez dodataka prehrani – možda neće biti dovoljne da dovoljno snize razinu kolesterola. I dalje morate prestati pušiti, smanjiti stres, redovito vježbati i dovoljno spavati. Genetika također može igrati ulogu.

Čak i tada, ovisno o vašim razinama kolesterola i drugim čimbenicima rizika, i dalje vam se mogu preporučiti lijekovi za snižavanje kolesterola, poput statina. Vaš liječnik opće prakse će razgovarati o vašim mogućnostima na vašem šestomjesečnom pregledu.

Izvor: Science Alert

Komentari