Juha od leće

287

Bliži se Božić, moj omiljeni praznik (jer mi je i rođendan odmah nakon). Doslovno tjedan dana slavlja, al i žderanja. Uvijek mi se skupi kila nakon tih tjedan dana, al mi baš i ne treba samo tjedan dana da to i skinem. Tako da sam krenula u pred akciju, nema mesa (nit ribe!), masnoća životinjskog podrijetla i slatkog ovih 20 dana. A mislim da ću i tjedan nakon samo nastavit. Sad sam ovo napisala, pa moram.

K tome u priču, gledala sam odličan dokumentarac Forks over knives o štetnom učinku masti životinjskog podrijetla (to uključuje i mlijeko) na ljudski organizam. Zaključak je da ljudi koji svoju prehranu baziraju na hrani biljnog podrijetla u znatno manjoj (skoro u nikakvoj) mjeri obolijevaju od srčanih bolesti, karcinoma dojke, prostate..multiple skleroze. Pa zar to već nije dovoljan razlog za bar razmišljanje o manjem unosu mesine. Nemojte me krivo shvatit i ja volim meso, obožavam ribu, a da ne pričam o svemu slatkom. Al još draže mi je da sam vitalna i zdrava.
Tjedan dana nakon…
Ovo i nije baš jednostavno. Dolazili rođaci na ručak, oni nisu od veganstva, pa sam pripremala ribu. Uf, bili su oduševljeni, moš mislit! Onda su mi donijeli čvaraka, kako bi moj stari rekao hrvatski kavijar (makar su čvarci bogati željezom, samo ih treba jako iscijedit), pa moram ih probat. I još povrh svega je južina i samo mi se spava. Eto, izjadala sam se dosta, a sada spektakl, juha od leće s jogurtom.

Na ulju prodinstajte luk, češnjak i mrkvu. Operite i procijedite leću, te je dodajte u lonac zajedno s brokulom. Kuhajte 20 min. Po želji možete dodati koncentriranu rajčicu i malo limunovog soka. Začinite sjemenkama korijandera i nasjeckanim peršinom, te posolite i popaprite. Na kraju dodajte jogurt, po mogućnosti što gušći.

Sastojci:

Šalica crvene leće
2 mrkve
glavica manje brokule
glavica luka
3 režnja češnjak
malo sjemenjaka korijandera
šaka peršina
sol, papar
maslinovo ulje
gušći jogurt

Tekst i fotografija: Dorotea Orlović

Komentari