Juha od brokule i cvjetače

6359

Ova juha je idealno jelo za ljude koji ne vole brokulu i karfiol, a voljeli bi ih ukomponirati u svoju prehranu zbog zdravih svojstava.

Brokula sadrži velike količine antioksidantni vitamina A, C i E, može usporiti oštećenje satnica izazvano slobodnim radikalima, koje dovodi do starenja i pojave različitih bolesti. Sadrži i gotovo dvostruko više vitamina C nego naranča, pa jača obrambenu sposobnost organizma. Brokula je također puna kalcija i magnezija neophodnih za jake kosti, zube, nokte i živce, te željeza koje je važno za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Stoga ćete jedući brokulu spriječiti malokrvnost, sadrži i beta-karoten (biljni oblik vitamina A) koji održava kožu zdravom i poboljšava ten. Brokula sadrži sastojke, koji se zovu sulforani, prirodne biljne kemijske materije koje joj daju prepoznatljiv okus i mogu potaknuti samouništenje stanica koje bi se mogle pretvoriti u stanice raka. Redovno uzimanje brokule smatra se posebno korisnim i za prevenciju raka dojke koji se povezuje s viškom ženskih hormona estrogena. Sastojci u brokuli, nazvani indoli, ubrzavaju metabolizam estrogena, pa ostaje manje hormona za “hranjenje” receptora na zloćudno promijenjenim stanicama dojke.

Cvjetača obiluje vitaminom C i folnom kiselinom. Vitamin C, osim antioksidativnog djelovanja, ima važnu ulogu i u apsorpciji željeza, sintezi kolagena i vezivnog tkiva, oporavku tkiva, funkcioniranju imunološkog sustava. S druge strane, adekvatan unos folne kiseline sprečava malformacije fetusa pa čini važan dio prehrane trudnica i žena reproduktivne dobi. Cvjetača štiti od bolesti srca budući da uz folnu kiselinu sadrži i vitamin B6, a ova dva vitamina uspješno smanjuju razinu homocisteina, rizičnog čimbenika za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Ako vas interesira još pročitajte:
www.zdravobudi.hr/Default.aspx?sid=7018
www.intimatemedicine.com.hr/seks-i-zdravlje/brokula-i-cvjetaca-protiv-raka-prostate-i-dojke/
www.ordinacija.hr/zdravi-tanjur/hrana-kao-lijek/antioksidansi-iz-brokule-i-cvjetace-lijece-cisticnu-fibrozu/
www.upnt.org/zasto-je-brokula-tako-ljekovita.html

Priprema ove juhe je jako jednostavna. Prvo stavite nasjeckani poriluk da se dinsta, kao luk uobičajeno. Cvjetači i brokuli odvojite cvjetne vrhove od stabljike, da su veličine većeg palca. Stabljike cvjetače i brokule nasjeckajte i stavite dinstat s porilukom, ubacite kokošiju kocku (il goveđu). Sve podlijte vodom i kuhajte na srednjoj vatri oko 20 min. Kad povrće omekša izmiksajte ga i dodajte cvjetove brokule i karfiola, kuhajte još 10 min, začinite još malo solju i paprom i dodajte vrhnje za kuhanje.

Sastojci:

3 poriluka ili 2 veće stabljike
pola glavice brokule
pola glavice cvjetače
kokošja kocka
vrhnje za kuhanje
sol, papar, ulje

Tekst&foto: Dorotea Orlović

Komentari