Jestivi kukci uskoro će biti odobreni od strane EU

66

Za neke, dugoočekivani prijelomni trenutak u europskoj gastronomiji ostvarit će se. Za nekoliko tjedana očekuje se da će Europska agencija za sigurnost hrane u industriji insekata podržati cjelovite ili mljevene mekane crve, skakavce i cvrčke kao sigurne za prehranu ljudi. Odluka će vjerojatno dovesti do konačnog odobrenja prodaje insekata diljem EU-a kao „nove hrane“ do jeseni što će otvoriti mogućnosti za masovnu proizvodnju niza jela od insekata.

Generalni sekretar industrijske organizacije Međunarodna platforma insekata za hranu i hranu za životinje Christophe Derrien rekao je: „Oni imaju dobre šanse da im se pruži zeleno svjetlo u narednih nekoliko tjedana. Smatramo da će ta odobrenja biti proboj za sektor pa njihova odobrenja nestrpljivo očekujemo. Oni uzimaju potrebno vrijeme, vrlo su zahtjevni u informacijama, što nije loše. Ali vjerujemo da ćemo, kad jednom budemo dobili novu hranu, dobiti zeleno svjetlo EFSA-e što će imati efekt snježne kugle.“

U očima vodećih igrača u industriji insekata za hranu potencijal njihove visokoproteinske delicije suzdržao je odobrenje EU-a. Velika Britanija, Nizozemska, Belgija, Danska i Finska uzele su dozvolan pristup zakonu EU iz 1997. godine kojim se traži ne odobrenje za novu hranu. Ti nacionalni regulatori odlučili su se da se zakon EU ne odnosi na životinje koje se koriste za hranu. Kao rezultat toga, u supermarketima ovih zemalja moguće je pronaći mnoštvo proizvoda na bazi insekata. Godišnje se proizvede oko 500 tona hrane na bazi insekata za prehranu ljudi.

Ali takvi proizvodi su među ostalim, zabranjeni u Francuskoj, Italiji i Španjolskoj. U 2018. godini novi je zakon EU-a pokušao donijeti određenu jasnoću. Propisali su da će jela na bazi insekata također zahtijevati odobrenja za hranu. Utvrđeno je prijelazno razdoblje koje će tvrtkama koje već proizvode hranu od insekata omogućiti djelovanje sve dok ne dobiju odluku o sigurnosti vrsta s kojima rade i konačno odobravanje institucije EU-a.

Zapravo se navodi da se tvrtke poput Protifarma u Nizozemskoj, Micronutris u Francuskoj, Essento u Švicarskoj i Entogourmet u Španjolskoj spremaju na pojačavanje svog poslovanja: „Mnogi naši članovi grade veće tvornice jer je ključ uspjeha da unaprijedite svoje tvrtke i proizvodite masovno. A to se već događa. Očekujemo da će sljedećih godina biti vrlo zanimljive i očito da će nove autorizacije hrane definitivno pomoći. Vrsta hrane kreće se od cjelovitih insekata kao aperitiva ili kao grickalica do prerađenih insekata u tjestenini ili hamburgerima od insekata. Vjerujemo da su insekti za hranu jedno rješenje za neke od najvećih izazova s kojima se suočavamo na planeti. U kontekstu oskudnih resursa, proizvodnja insekata nije previše zahtjevna. Imate sposobnost proizvodnje visokokvalitetnih proteina. To je vrlo obećavajuće rješenje.“

Izvor: The Guardian

Komentari