Jeste li znali da postoji i Michelinova zelena zvijezdica? Ovo je restoran koji je nosi …

249

Jeste li znali da uz klasičnu Michelinovu zvjezdicu postoji i Michelinova zelena zvjezdica? Michelinova zelena zvjezdica dodjeljuje se najboljim restoranima koji posluju u skladu s etičkim i ekološkim standardima, a dodjeljuje se jednom godišnje. Iako je prvi puta predstavljena relativno nedavno, 2020. godine, u svijetu je danas 291 restorana dobilo ovu zvjezdicu.

Najpoznatiji restoran koji je u Europi dobio ovu zvjezdicu je Pensons restoran, koji se nalazi u Herefordshireu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Njegova posebnost je blagovaonica i otvorena kuhinja koja se nalazi u napuštenim gospodarskim zgradama koje datiraju iz 15. stoljeća. Ujedno, na imanju tik uz restoran sami proizvode većinu hrane, presvlake za stolice i salvete tkaju na imanju, dok su tanjure i zdjele izradili lokalni lončari.

 

No, dobitnik Michelinove zelene zvjezdice nalazi se i u Hrvatskoj. Riječ je o restoranu Zinfandel’s zagrebačkog hotela Esplanade. Ujedno, ovo je prvi restoran koji je dobio oznaku Zero Waste, a njegova je specifičnost što koriste lokalne namirnice, posebno vino koje se proizvodi od grožđa uzgojenog na hotelskoj terasi. Na terasi Oleander uzgajaju i vlastito začinsko bilje i papričice. Zinfandel’s restoran nema tiskane jelovnike, već su oni dostupni na QR kodovima kako bi se izbjeglo pretjerano trošenje papira. Što se tiče otpada, sve se razvrstava, a otpadna ulja i masti koriste se kao biogorivo, donosi Jutarnji list.

L.B.

Komentari