Jesenska tjestenina

139

Jesen je i ima još povrća, tako da ga se treba dobro natrpat prije tmurne zime, kad će počet sezona jednobojnog povrća i onog ukiseljenog. Još su u sezoni: paradajz, paprika, patlidžani i zbog kiše ima gljiva, a sve se to najjednostavnije može s tjesteninom pripremit.

U prijašnjem tekstu o šalši nisam spomenula likopen, najjači antioksidans iz skupine karotenoida. Najviše ga ima u rajčici, tu je tajna njezine crvene boje i što je crvenija ima više likopena. Neka istraživanja čak potvrđuju da proizvodi od rajčice učinkovitiji su u zaštiti od srčanih bolesti i raka nego sirove rajčice, tako kad i kuhate rajčicu ona ispusti više likopena od sirove. Osim u rajčici, ima ga u lubenici, crvenom grejpu i guavi. Ostalo crveno voće i povrće, kao što su jagode ili crvena paprika, ne sadrži likopen.

Likopen je učinkovitiji od beta-karotena, vitamina E i luteina jer veže opasne slobodne radikale, sprječavajući njihovo štetno djelovanje. Ima važnu ulogu i u održavanju normalne komunikacije između stanica ljudskog organizma jer sprječava porast broja kemijski promijenjenih stanica zbog djelovanja slobodnih radikala, pa je važna njegova uloga u sprječavanju raka.

Evo i par linkova gdje možete pročitati još zdravih učinaka likopena:
http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/1109/
http://www.vitamedzona.com/razno.php?permalink=likopen
http://www.centar-zdravlja.net/clanci/zdrava-prehrana/9/171/tajna-crvene-boje-rajcica/znanstvenici-istrazuju/3/

Kad se borite s vremenom, ali stvarno vam se jede barem nešto mlako, ja uvijek spremim sebi tjesteninu. Dok se voda kuha za tijesto, izdinstajte luk. Sve radim na najjačoj vatri (žuri mi se), samo morate miješat, da ne zagori, dodam sitno isjeckanu papriku i poklopim sve, da pusti vodu i krčka se u njoj, onda isjeckam i paradajz u to. Kuham još 5 min i maknem s vatre. Kad je tjestenina gotova, ubacim je u umak i malo na vatri promiješam. I dodajem pastu od češnjaka (e sad za to vam nije dosta 15 min, morao je biti neki keč) i svježeg bosiljka. A pastu od češnjaka pripremite tako da u mlijeku skuhate neočišćene režnjeve češnjaka. Kad omekšaju, očistite ih i dodajte još jedan režanj sirovog češnjaka. Sve smiksajte i dodajte soli, papar, krušnih mrvica i malo mlijeka u kojem ste ga kuhali (umjesto mlijeka i mrvica, ja stavljam maslinovo ulje).

Sastojci:

Za jesensku tjesteninu:
Pola kg tjestenine
Glavica luka
Paprika
3 rajčice
Sol, papar, bosiljak

Za šalšu od češnjaka:
Dcl mlijeka
11 režnjeva
Sol, papar
Pola žilčice krušnih mrvica
Maslinovo ulje

Tekzt&foto: Dorotea Orlović

Komentari