Jedite ih koliko vas je volja – 12 supernamirnica koje vas neće udebljati

Ne samo da se od njih nećete udebljati, već imaju velik učinak na poboljšanje zdravlja, izgleda te produljenja života

1090

Iako ne postoji hrana koja ima nula kalorija, postoje supernamirnice u kojima možete uživati slobodno i bez brige da ćete nagomilati nepotrebne kilograme. Prema nutricionistici Dr. Lisi Young, ove namirnice obično spadaju u jednu od dvije kategorije: voće bez škroba i povrće bez škroba.

Dr. Young spominje nekoliko razloga zbog kojih se nećete udebljati ukoliko jedete neke od namirnica u nastavku:
– većinom se sastoje od vode
– imaju malo kalorija
– sadrže vlakna koja pomažu da se osjećate sitima

Iako nisu puni bjelančevina, sadrže mnogo vitamina, antioksidanska i drugih hranjivih tvari koje imaju brojne prednosti za vaše zdravlje.

Celer

Gotovo 95% celera je voda, ali to ne znači da nema značajne zdravtsvene prednosti. Sadrži kalij, folat, vlakno i 30% dnevnog unosa vitamina K. 6 kalorija sadrži jedno posluživanje, a najbolje ga je jesti kad je svjež.

Kelj

Jedno posluživanje kelja sadrži samo 33 kalorija, a čak 3 grama proteina i 2,5 grama vlakana. Kelj je jedna od rijetkih namirnica koja sadrži omega-3 masnu kiselinu, hranjivu tvar koju još možete naći u ribi. Također, bogat je kao i ostale slične namirnice vitaminima i folatom.

Borovnice
Borovnice su najveći antioksidansi i puni su vlakana. Jedna šalica sadrži 14% preporučene dnevne vrijednosti, a samo 85 kalorija.

Krastavci
Uglavnom se sastoji od vode te sadrže 16 kalorija po porciji. Sadrže vlakna i oblik vitamina A poznat kao betakaroten, koji je odličan za oči.

Rajčice
Najpoznatije su po tome što sadrže likopen, karotenoid koji pomaže u borbi protiv kroničnih bolesti i daje plodu crvenu boju. Osim likopena, rajčice su bogate i vitaminom A, C i B2 kao i folatom, kromom, kalijem i vlaknima. Prepuna hranjivih tvari jedna rajčica pravo je čudo sa samo 25 kalorija.

Grejp
Grejp pomaže gubitku težine, ima visoki udio vlakana, zadržava glad stabilizirajući količinu šećera u krvi. Vitamin C koji se nalazi u grejpu može smanjiti i rizike od brojnih zdravstvenih probleme, poput raka i srčanih problema. Snizuje kolesterol i poboljšava probavu, a folat koji se nalazi u njemu čini ga idealnim zalogajem i za trudnice. Polovica grejpa sadrži 50 kalorija.

Brokula
Brokula je najhranjivija kada se jede sirova ili na skuhana na pari. Sadrži sulforapan, antikancinogen koji radi na uništavanju kemikalija koje uzrokuju rak. Osim vitamina A, C, E i K, jedna porcija sadrži i 20% dnevnog unosa vlakana te ima oko 31 kalorija.

Cvjetača
Iako vas njegova bijela boja može zavarati, cvjetača je zapravo vrlo svestrana i hranjiva. Sadrži antioksidanse i fitokemikalije koji pomažu u borbi protiv kroničnih bolesti te je izvrstan izvor vlakana, folata i vitamina C i K. Jedno posluživanje ima 25 kalorija.

Kupina
Voće bogato vitaminom C i antioksidansima (bioflavonoidi). Pomaže u probavi i čini kožu mlađom. Jedno posluživanje sadrži 62 kalorije.

Zelena salata
Većina vrsta salata sadrži samo oko 10 kalorija po posluživanju i mnogo vitamina i hranjivih tvari poput  folata, željeza i vitamina A i C.

Naranče
Sadrže vitamin C koji je pun kolagena što čini vašu kožu mladolikijom i bez oštećenja. Srednja naranča sadrži oko 80  kalorija. Svakako se savjetuje da ne skidate bijeli dio ispod kore, koji je savršen protiv povišene razine kolesterola i šećera u krvi.

Jagode
Jagoda sadrži puno više vitamina C nego naranča, prepune su polifenolima (antioksidansima). Odličan su izvor kalija i vlakana, bez masnoće, natrija i kolesterola što ih čini zdravima za  srce. Jedna šalica ima samo oko 50 kalorija.

Uvjek se dobro prisjetiti koje sve blagodati uživamo jedemo li neke od navedenih supernamirnica. Ako smo vas bar slikama uspjeli nagovoriti da već danas pojedete nešto od navedenog, uspjeli smo.

Dobar tek želi vam Teklić.hr

Komentari