Uskrs je iza ugla, vidjet ćete čokoladna uskrsna jaja na policama supermarketa. Možda ste već kupili neke.
No postoji li razlika između uskršnje čokolade i one svakodnevne? Ima li uskršnja čokolada doista bolji okus, kako neki kažu?
Kao što ćemo vidjeti, razlika je manje u sastojcima, a više u tome kako doživljavamo čokoladu kada je jedemo.
Što sadrži?
Kad smo usporedili sastojke i nutrijente čokolade od uskršnjih jaja i obične čokolade iste tvrtke, nismo pronašli velike razlike.
Uskršnja jaja i obična čokolada sadrže na 100 grama:
oko 2200 kilodžula energije
7g proteina
31 g masti
55 g šećera
Oba proizvoda imaju minimalno 24% suhe tvari mlijeka. Jaje ima neznatno veći postotak čvrste tvari kakaovca (28%) od bloka (27%).
Dakle, ako sadrže gotovo iste sastojke, što se drugo događa?
Više se radi o okusu, teksturi i mirisu
Razlika između uskršnje i obične čokolade više je u tome kako doživljavamo okus čokolade – kroz okus, teksturu i miris.
Okus je prepoznavanje jednostavnih sastojaka koji se otapaju u slini i ulaze u okusne pore na našem jeziku. U slučaju čokolade, okus doživljavamo kao sladak (šećer), masan (kakao maslac) i potencijalno gorak (kofein i drugi spojevi na bazi kakaa).
Međutim, zbog teksture i mirisa najvjerojatnije ćemo razlikovati uskršnju od obične čokolade.
Usta su nevjerojatno osjetljiva na teksturu hrane. Opažamo višestruke fizičke kvalitete hrane, koje nazivamo “osjećaj u ustima”.
Glatkoća, kremastost i premaz u ustima (na primjer, masni osjećaj) važne su komponente okusa čokolade u ustima.
Potrošači također očekuju da će čokolada okruglog oblika biti kremastija od čokolade uglatog oblika.
Dakle, čak i prije nego što smo zagrizli, smatramo da će čokoladno jaje biti kremastije od bloka. Ta očekivanja mogu oblikovati način na koji doživljavamo okus čokolade.
Međutim, ako čokoladno jaje nije kremasto kao što se očekivalo, to može biti razočaravajuće.
Temperatura na kojoj se čokolada proizvodi i čuva također utječe na njezinu teksturu. Ponekad čokolada dobije bjelkastu maglicu na površini koja se naziva čokoladni cvijet. Tada se mast i šećer odvajaju jedni od drugih, stvarajući kristale masti ili šećera.
Sigurno je jesti čokoladu s cvijetom, ali može imati manje kremast ili više zrnast okus od čokolade bez cvijeta.
Budući da je potražnja tako velika tijekom Uskrsa, proizvođači čokolade ponekad koriste tehnike brzog hlađenja kako bi brže proizveli šuplja uskrsna jaja. To ih može učiniti osjetljivijima na “cvjetanje čokolade”.
Jeftinije uskršnje čokolade koje se koriste ovim brzim postupcima mogu imati drugačiju teksturu od čokolade napravljene na tradicionalan način.
Konačno, miris najviše pridonosi tome kako percipiramo okus hrane. Kada se čokolada počne topiti u ustima, oslobađaju se arome. Ove arome prolaze kroz stražnji dio nosa gdje osjećamo složene mirise i note čokolade. Ovisno o čokoladi, to može uključivati voćne, zemljane, puteraste ili cvjetne arome.
Oblik čokolade
Već smo čuli da oblik čokolade utječe na to koliko mislimo da je kremasta. No, oblik čokolade također utječe na druge aspekte našeg doživljaja prehrane.
Uskršnja čokolada u obliku jajeta ili životinje pruža veliko kontaktno područje unutar usta što znači da će se otopiti brže od bloka. To utječe na brzinu otpuštanja arome iz čokolade.
Grickanje šuplje čokolade, poput jaja i životinja, također može zahtijevati više vremena za žvakanje i gutanje. To rezultira time da uskrsna čokolada duže boravi u našim ustima uz veće otpuštanje aroma. To znači da opažamo veći intenzitet ili raznolikost okusa u usporedbi s jedenjem malih kockica.
Način na koji netko jede čokoladu također može promijeniti njezin okus. Jedno je istraživanje kategoriziralo ljude koji su jeli čokoladu tako da se ona otopila u ustima ili su je žvakali.
Osobe koje žvaču imaju tendenciju bržeg gutanja čokolade i mogu osjetiti da ima slabiji okus zbog kraćeg vremena za oslobađanje aroma.
Dakle, način na koji osoba jede uskršnju čokoladu također može utjecati na to hoće li je više voljeti od obične čokolade.
Uskrs je samo jednom godišnje
Na kraju, jedenje uskrsnih jaja (i traženje njih) često je dio zajedničkog obiteljskog rituala. To može uskršnju čokoladu učiniti posebnom. Nije ni čudo što uživamo u cijelom doživljaju uskršnjih jaja.
Uskrs je sjajno vrijeme da usporite i proslavite s voljenima. Uživajte i kušajte svoju uskršnju čokoladu umjereno, u obliku jajeta ili na neki drugi način.
Izvor: Science Alert
Komentari