Janjetina

299

Od prošlog puta sam se s rođacima dogovorila da je svaku srijedu ručak kod mene. Oni donose sastojke, a ja ih spremam. Pošto su oni vrlo veliki ljubitelji mesa, kako je moj stariji rođak rekao: “Mislim da kroz moj cijeli život nije prošlo 10 dana, sve ukupno, da nisam meso jeo!”

Ovaj tjedan su mi donijeli lijepi komad domaće janjetine, krumpira iliti kumpira. Moj zadatak je bio, vrlo jednostavan, samo to ne upropastit! Nemam peku, ali imam električni pekač (koji sam napokon provalila), pa sam na malo maslinovom ulju ispekla češnjak i luk prerezan na pola (u ljusci) i ružmarin. Dodala vina i pustila da sokovi izađu. Sve to izvadila iz protvana i pekla janjetinu sa svake strane nekih pola sata s stalnim podlijevanjem vodom. Ubacila u to krumpir, luk, ljutu papričicu i mrkvu, poklopila i pekla da krumpir omekša, još kojih 50tak min. Za kraj posolila i začinila svježim bosiljkom.

Sastojci:

2 kg janjetine (plećka i dio rebara)
kg krumpira
30 dag mrkve
20 dag luka (mladog)
ljuta paprika
u ljusci češnjak i luk
2 grančice ružmarina
šaka svježeg bosiljka
sol, maslinovo ulje

Tekst i fotografije: Dorotea Orlović

Komentari