Janjeći dropčić

1673

Većina ljudi će automatski pomislit, Odvratno! Sada pišem samo za one koji ovo jelo obožavaju i primijetila sam da je ovo jedno jako nekompromisno jelo. Ljudi koji ga ne vole ne mogu si zamislit da ga uopće okuse, a dok drugi na spomen dropčića poprimaju mekši izraz lica. Kažu da ljudi koji vole ovakvu kuhinju su morali jako rano gledat druge kako u ovakvim delikatesama uživaju, inače zbog intenzivnog mirisa neće to jelo povezati s pozitivnim doživljajem. Meni zvuči logično, ja odmah zamišljam svog dida kako zadovoljno žvače.

Jednina zeznuta stvar kod dropčića je nabavit ga! Stvarno ne znam kako bi vas tu utješila! Ako vam se slučajno posreći, napravi te ga po ovom receptu ili ću vam doći kući i spremiti ga (al ga neću čistit, sretno s tim!)

Ovako, očišćeni janjeći dropčić prethodno obariti, znači oparit i bacit vodu. Narezati dropčić na kockice. Dobro zažutiti luk, pa dodati i malo češnjaka, posoliti i još malo dinstati (važno!). Ubaciti slaninu, kad ovako nešto radim nastojim koristiti sve domaće, jer jedan krivi sastojak na sve utječe. Kad slanina dobije boju dodajte dropčić, još malo prodinstajte. Dodajte krumpire izrezane na kockice i prelijte vodom (temeljcem). Kad se krčka dodajte nasjeckan list koromača, posolite i malo popaprite, po želji dodajte malo konšerve. Kad krumpir omekša, maknite s vatre i malo izgnječite krumpir, da dobijete na gustini bez zaprške. Poslužite posuto parmezanom i finim kruhom.

Sastojci:

1,5 kg janjećeg drob (želudac i crijeva)
1,5 kg krumpira
15 dag slanine
2 luka (srednja)
3 režnja češnjaka
šaka svježeg koromača
sol, papar
maslinovo ulje
parmezan

Tekst i fotografija: Dorotea Orlović

Komentari