Janjeći but u soku od rajčice

117

Ručak s rođakom, klapa 156. Kada vidite pošten komad mesa, obično je to rezervirano za ručak s rodbinom. A što da vam kažem, s ljudima s kojima najduže jedete, najugodnije je jest! Kako Moj rođak najviše voli krumpire (i uz njih jede kruh!), ovaj put sam malo izokrenula recept i spremila ne baš tipično pečeno s krumpirima, taj recept je za sać (peku).

Uzela sam lijepi komad janjećeg buta. U originalnom receptu ga treba otkostiti, ali mi volimo glođat kosti (nije mi se dalo). Janjetinu dobro posolite i malo popaprite i popecite na tavi da malo zazlati. Stavite meso u vatrostalnu posudu, a na tavi od pečenja zažutite luk, mrkvu, celera, koromača (po izboru) i češnjaka. Dodajte sok od paradajza i malo vode. Sok od paradajza možete zamijeniti sjeckanom rajčicom i koncentratom od rajčice (konšervom) da malo zgusne umak. Nakon 5 min kuhanja umak prebacite preko janjetine, poklopite posudu i pecite nekih 2 sata na 180 stupnjeva u pećnici. Povremeno okrećite meso. Nakon što je meso omekšalo, dodajte još svježih rajčica (ja sam koristila cherry rajčice) i konzervu, po mogućnosti, bijelog graha. Stavite da se peče još 5 min. Dodajte nasjeckani peršin, svježi bosiljak i sir. Zapecite na još par min. Dobar tek!

Sastojci:

2 kg janjećeg buta
3 mrkve
pola celera
koromač
2 poriluka
luk
3 režanj češnjaka
litra soka od rajčice
20 dag cherry rajčice
konzerva bijelog graha
šaka svježeg peršina
šaka svježeg bosiljka
polu tvrdi kravlji sir
sol, papar
maslinovo ulje

Tekst i fotografija: Dorotea Orlović

Komentari