Istravirgin u Vodnjanu: Ekskluzivno iz objektiva poznatog riječkog fotografa Rina Gropuzza

150
istravirgin

Nakon dvogodišnje pandemijske stanke, grad Vodnjan se od 25. do 27. studenog 2022. ponovno pretvorio u središte maslinarskog svijeta u ulozi domaćina najvećeg i naprestižnijeg festivala mladog maslinovog ulja u Hrvatskoj i šire.

Tradicija održavanja festivala se nastavlja po 16. put, ali u ekskluzivnijem izdanju, na novoj lokaciji i pod novim nazivom –  Istravirgin, koji dodatno naglašava značaj Istre na međunarodnoj sceni proizvodnje maslinovog ulja, te najjačeg simbola ove regije i vodnjanskog kraja.

Bogati program okupio je brojne maslinare, uljare, gastro stručnjake i štovatelje ove vrijedne namirnice i nezaobilaznog sastojka vrhunske gastronomije, u kojoj se cijeli vikend moglo uživati na štandovima uz razgovor s najboljim uljarima, učiti u oil bar-u na vođenim degustacijama i edukacijama stručnjaka ili guštati u ležernoj atmosferi zabavnog cooking show-a do vrhunskog gasronomskog doživljaja na masterclass-ovima renomiranih chefova, koji su otkrivali male tajne velikih majstora kuhinje začinjene ekstra djevičanskim maslinovim uljem.

Dodatnu ekskluzivnost opuštenoj atmosferi u profesionalnom ozračju pridonijelo je i novo mjesto održavanja festivala, impozantni prostor stare gradske škole i bivše tvornice obuće, koji je za tu prigodu bio vrhunski uređen s pažnjom prema svakom detalju, kako i priliči ovako važnom događaju.

Bila su to tri vrhunska dana posvećena maslinovom ulju, gdje smo imali priliku kušati mlada maslinova ulja od različitih sorti zastupljenih u Istri, poslušati zanimljiva predavanja i guštati u delicijama poznatih kuhara koji su za svako jelo koristili različito, pažljivo odabrano maslinovo ulje predstavljajući ga kao sastojak koji nam je pružio novi doživljaj i obogatio jelo novim okusima i mirisima. Savršeno!

Sva predstavljena mlada maslinova ulja na manifestaciji ISTRAVIRGIN imaju vrlo izraženu zelenu voćnost, uglavnom intenzivnih mirisa i okusa u kojima ovisno o sorti prevladavaju svježe voćna note poput zelene jabuke, lista rajčice, zelene trave, artičoke, aromatičnog bilja, zelenog ploda masline, badema te većina njih ima izrazito naglašenu gorčinu i pikantnost.

Svakako bi trebalo biti više ovakvih manifestacija posvećenih ekstra djevičanskom maslinovom ulju kako bi potrošači bolje upoznali i naučili razlikovati dobro od lošeg maslinovog ulja.

Ekstra djevičanskom maslinovom ulju treba dati pažnju i iskoristiti njegov široki potencijal u gastronomiji, kao što se čini danas sa vinom”, istaknula je Marina Selak, sommelier za maslinova ulja.

Za naš portal, poznati riječki fotograf Rino Gropuzzo zabilježio je atmosferu Istravirgina. Kako je izgledao iz objektiva njegove kamere pogledajte u nastavku:

istravirgin istravirgin istravirgin istravirgin istravirgin istravirgin istravirgin istravirgin istravirgin istravirgin istravirgin istravirgin istravirgin istravirgin istravirgin

istravirgin istravirgin istravirgin istravirgin istravirgin istravirgin istravirgin istravirgin istravirgin istravirgin istravirgin istravirgin istravirgin istravirgin istravirgin istravirgin istravirgin istravirgin

Tekst: Sanja Krmpotić

Foto: Rino Gropuzzo

Komentari