Sastojci:
Umak od rajčice:
1 velika, zrela rajčica, očišćena od jezgre i narezana na četvrtine
1 velika crvena paprika, očišćena od sjemenki i grubo nasjeckana
1 cijela habanero paprika, bez peteljke
1 čili, ili jalapeño, bez peteljke
4 češnja češnjaka, oguljena
1 žlica mljevenog đumbira
2 šalice vode
Riža:
1/3 šalice maslinovog ulja
1 glavica crvenog luka, narezana na kockice
1 žličica soli, plus još po ukusu
1/4 šalice paste od rajčice
2 žlice dimljene paprike
1 žličica curry praha
1 žličica kumina
1 žličica suhe majčine dušice
1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra
1/4 žličice kurkume
2 1/4 šalice basmati riže
1 list lovora
1 žlica pilećeg bujona
1/4 šalice nasjeckanog mladog luka za ukras (po želji)
1/4 šalice nasjeckanog cilantra, za ukras (po želji)
Korak 1
Pomiješajte rajčicu, crvenu papriku, habanero papriku, čili, češnjak, đumbir i vodu u blenderu za umak. Miješajte na visokoj razini dok ne postane glatko i ostavite sa strane.
Korak 2
Zagrijte maslinovo ulje u loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i sol te pirjajte dok luk ne počne omekšavati, 4 do 5 minuta. Oslobodite prostor u sredini posude, dodajte pastu od rajčice i pirjajte 2 do 3 minute. Začinite paprikom, curryjem u prahu, kuminom, majčinom dušicom, paprom i kurkumom; nastavite kuhati 1 do 2 minute dok se sve dobro ne sjedini.
Korak 3
Ugasite vatru i umiješajte rižu pazeći da svako zrno riže bude obloženo mješavinom ulja i rajčice. Dodajte lovorov list i pileći bujon.
Korak 4
Pojačajte vatru, umiješajte umak od rajčice i pustite da lagano kuha. Pokrijte poklopcem koji čvrsto prianja, smanjite vatru na srednje nisku i pirjajte 20 minuta. Nemojte skidati poklopac niti miješati rižu.
Korak 5
Isključite vatru nakon 20 minuta i postavite tajmer na 12 minuta. Ostavite rižu da odstoji i nemojte skidati poklopac.
Korak 6
Nakon isteka 12 minuta, maknite poklopac i vilicom protresite rižu, odvajajući zrna. Poslužite ukrašeno zelenim lukom i nasjeckanim cilantrom.
Komentari