Isprobajte Jollof rižu, najpopularnije jelo u zapadnoj Africi!

170

Sastojci:

Umak od rajčice:

1 velika, zrela rajčica, očišćena od jezgre i narezana na četvrtine

1 velika crvena paprika, očišćena od sjemenki i grubo nasjeckana

1 cijela habanero paprika, bez peteljke

1 čili, ili jalapeño, bez peteljke

4 češnja češnjaka, oguljena

1 žlica mljevenog đumbira

2 šalice vode

Riža:

1/3 šalice maslinovog ulja

1 glavica crvenog luka, narezana na kockice

1 žličica soli, plus još po ukusu

1/4 šalice paste od rajčice

2 žlice dimljene paprike

1 žličica curry praha

1 žličica kumina

1 žličica suhe majčine dušice

1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra

1/4 žličice kurkume

2 1/4 šalice basmati riže

1 list lovora

1 žlica pilećeg bujona

1/4 šalice nasjeckanog mladog luka za ukras (po želji)

1/4 šalice nasjeckanog cilantra, za ukras (po želji)

Korak 1

Pomiješajte rajčicu, crvenu papriku, habanero papriku, čili, češnjak, đumbir i vodu u blenderu za umak. Miješajte na visokoj razini dok ne postane glatko i ostavite sa strane.

Korak 2

Zagrijte maslinovo ulje u loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i sol te pirjajte dok luk ne počne omekšavati, 4 do 5 minuta. Oslobodite prostor u sredini posude, dodajte pastu od rajčice i pirjajte 2 do 3 minute. Začinite paprikom, curryjem u prahu, kuminom, majčinom dušicom, paprom i kurkumom; nastavite kuhati 1 do 2 minute dok se sve dobro ne sjedini.

Korak 3

Ugasite vatru i umiješajte rižu pazeći da svako zrno riže bude obloženo mješavinom ulja i rajčice. Dodajte lovorov list i pileći bujon.

Korak 4

Pojačajte vatru, umiješajte umak od rajčice i pustite da lagano kuha. Pokrijte poklopcem koji čvrsto prianja, smanjite vatru na srednje nisku i pirjajte 20 minuta. Nemojte skidati poklopac niti miješati rižu.

Korak 5

Isključite vatru nakon 20 minuta i postavite tajmer na 12 minuta. Ostavite rižu da odstoji i nemojte skidati poklopac.

Korak 6

Nakon isteka 12 minuta, maknite poklopac i vilicom protresite rižu, odvajajući zrna. Poslužite ukrašeno zelenim lukom i nasjeckanim cilantrom.

Komentari