Idealan nedjeljni ručak: Začinjena salata s noodlesima

339

Sastojci:

zelena salata

3 žlice biljnog ulja

1 ljutika, tanko narezana

1/3 šalice narezanog mladog luka

4 češnja češnjaka, nasjeckana

3 žlice smeđeg šećera

2 žlice rižinog octa

1 žlica azijskog ribljeg umaka ili više po ukusu

2 žličice paste od tamarinda

1/2 žličice soja umaka

2 žličice azijskog mljevenog čili umaka 

2 žličice sriracha ljutog umaka

4 unce suhih špageta

kriške limete (po izboru)

1/4 šalice nasjeckanog cilantra (po želji)

Korak 1

Narežite zelenu salatu poprečno na trakei prebacite je u veliku zdjelu. Dodajte biljno ulje u veliku tavu i stavite na srednje jaku vatru. Kad se ulje zagrije, dodajte ljutiku, zeleni luk i češnjak te kuhajte i miješajte dok ljutika ne postane prozirna, oko 2 minute.

Korak 2

Dodajte smeđi šećer, rižin ocat, riblji umak, pastu od tamarinda, sojin umak, čili umak i Srirachu te promiješajte da se sjedini. Čim umak počne kuhati, isključite vatru i ostavite sa strane dok ne zatreba.

Korak 3

U međuvremenu zakuhajte veliki lonac posoljene vode. Kuhajte špagete u kipućoj vodi, povremeno miješajući, dok jedva omekšaju, a opet dok su čvrsti za zalogaj, oko 11 minuta ili oko 30 sekundi manje od uputa na pakiranju. Hvataljkama prebacite rezance u tavu s umakom i kuhajte, miješajući, na srednje jakoj vatri oko 30 sekundi.

Korak 4

Prebacite rezance i umak u zdjelu zelene salate i miješajte dok se sve ne ujednači, oko 1 minutu ili dulje ako više volite da je zelena salata uvenulija. Poslužite sa svježom limetom, još ljutog umaka i svježe nasjeckanim cilantrom po želji.

Komentari