Idealan nedjeljni ručak: Vrući medeni batak

94

Sastojci:

10 pilećih bataka

1 habanero paprika, očišćena od sjemenki i prepolovljena

1/4 šalice rižinog octa

1/3 šalice soja sosa

1/2 šalice meda

1 žličica češnjaka u prahu

1 žličica luka u prahu

1/2 žličice ljutih pahuljica čilija

1/4 žličice kajenskog papra ili po ukusu

1 1/2 žličice korejske paste od čilija

2 žlice nasjeckanog svježeg vlasca (po želji)

Korak 1

Pileće batke prebacite u plastičnu vrećicu koja se može ponovno zatvoriti i stavite iznad zdjele.

Korak 2

U blender ili posudu za blender dodajte habanero papričicu, rižin ocat i soja sos te miksajte na visokoj brzini oko 30 sekundi. Prebacite u zdjelu.

Korak 3

U zdjelu dodajte med, češnjak u prahu, luk u prahu, pahuljice čilija, kajenski papar i pastu od čilija te miješajte pjenjačom dok se ne sjedini.

Korak 4

Ulijte marinadu u vrećicu s piletinom i pažljivo masirajte vanjsku stranu vrećice dok se batak ne prekrije ravnomjerno. Istisnite višak zraka i čvrsto zatvorite vrećicu.

Korak 5

Marinirajte u hladnjaku najmanje 2 sata, a najviše 10 sati za najbolje rezultate. (Po potrebi, piletina se može odmah kuhati, ali batak će biti ukusniji ako se marinira nekoliko sati.)

Korak 6

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijusa. Prebacite piletinu i marinadu u vatrostalnu posudu i ravnomjerno rasporedite batake u jednom sloju.

Korak 7

Pecite u zagrijanoj pećnici oko 25 minuta; izvadite iz pećnice i okrenite komade piletine.

Korak 8

Nastavite peći batake dok meso ne omekša i ne počne smeđiti, još oko 45 minuta; okrećite ili premažite batake svakih 15 minuta.

Korak 9

Izvadite batake na pladanj za posluživanje i lagano ih prekrijte folijom. Pažljivo ulijte svu tekućinu iz posude za pečenje u lonac i zakuhajte na srednje jakoj vatri. Kuhajte umak dok se ne počne lagano zgušnjavati, oko 3 minute.

Korak 10

Prelijte umak preko bataka. Prije posluživanja pospite svježe nasjeckanim vlascem po piletini.

Komentari