Idealan nedjeljni ručak: Vikinški gulaš

113

Sastojci:

1,8 kg pečene svinjske plećke bez kostiju, narezane na komade od 5 do 7,5 cm

3 žličice soli ili po ukusu

1/4 šalice meda

1 šalica svježih kupina ili drugog svježeg bobičastog voća

2 žlice džema od brusnica

6 šalica hladne vode

3 češnja češnjaka, oguljena

1 žličica sušenog timijana

1 žličica mljevenog korijandera

1 žuti luk, narezan na velike kockice

2 poriluka, temeljito oprana, narezana na komade od 2,5 cm

10 velikih smeđih gljiva, prepolovljenih

1 mala zelena glavica kupusa, narezana na komade od 2,5 cm

3 velike mrkve, oguljene i narezane na komade od 5 cm

2 glavice komorača, prepolovljene i narezane na trakice od 0,6 cm

1/4 šalice natrganog lišća korijandera

1/4 šalice nasjeckanog svježeg kopra

2 žlice svježeg lišća timijana

Korak 1

U veliki lonac za juhu ili nizozemski lonac stavite svinjetinu. Dodajte sol, med, bobičasto voće, pekmez od brusnica i hladnu vodu te pojačajte vatru.

Korak 2

Dok gulaš vrije, dodajte češnjak, suhi timijan i mljeveni korijander. Kada smjesa zavrije, smanjite vatru na lagano i lagano kuhajte 45 minuta, povremeno miješajući.

Korak 3

Umiješajte luk, poriluk i gljive te pirjajte dok meso gotovo, ali ne sasvim omekša, još oko 45 minuta.

Korak 5

Umiješajte kupus, mrkvu i komorač; nastavite pirjati dok povrće i meso ne omekšaju, oko 30 minuta. Začinite solju po ukusu.

Korak 6

Poslužite sa svježim začinskim biljem posipanim po vrhu.

Komentari