Sastojci:
1,8 kg pečene svinjske plećke bez kostiju, narezane na komade od 5 do 7,5 cm
3 žličice soli ili po ukusu
1/4 šalice meda
1 šalica svježih kupina ili drugog svježeg bobičastog voća
2 žlice džema od brusnica
6 šalica hladne vode
3 češnja češnjaka, oguljena
1 žličica sušenog timijana
1 žličica mljevenog korijandera
1 žuti luk, narezan na velike kockice
2 poriluka, temeljito oprana, narezana na komade od 2,5 cm
10 velikih smeđih gljiva, prepolovljenih
1 mala zelena glavica kupusa, narezana na komade od 2,5 cm
3 velike mrkve, oguljene i narezane na komade od 5 cm
2 glavice komorača, prepolovljene i narezane na trakice od 0,6 cm
1/4 šalice natrganog lišća korijandera
1/4 šalice nasjeckanog svježeg kopra
2 žlice svježeg lišća timijana
Korak 1
U veliki lonac za juhu ili nizozemski lonac stavite svinjetinu. Dodajte sol, med, bobičasto voće, pekmez od brusnica i hladnu vodu te pojačajte vatru.
Korak 2
Dok gulaš vrije, dodajte češnjak, suhi timijan i mljeveni korijander. Kada smjesa zavrije, smanjite vatru na lagano i lagano kuhajte 45 minuta, povremeno miješajući.
Korak 3
Umiješajte luk, poriluk i gljive te pirjajte dok meso gotovo, ali ne sasvim omekša, još oko 45 minuta.
Korak 5
Umiješajte kupus, mrkvu i komorač; nastavite pirjati dok povrće i meso ne omekšaju, oko 30 minuta. Začinite solju po ukusu.
Korak 6
Poslužite sa svježim začinskim biljem posipanim po vrhu.
Komentari