Idealan nedjeljni ručak: Uskrsna janjetina začinjena Barbacoom

123

Sastojci:

1 janjeći but s kostima, sloj masnoće obrezan

2 žlice soli

2 žlice čilija u prahu

1 žlica svježe mljevenog crnog papra

1 žlica mljevenog čilija

1/2 žličice mljevenog chipotlea

2 žličice sušenog origana

1/2 žličice mljevenog cimeta

1/2 žličice češnjaka u prahu

1 naranča, ocijeđena

1 limun, iscijeđen

2 limete, ocijeđene

2 šalice pileće juhe

Pečeno povrće (po želji)

1 glavica crvenog luka, narezana na ploške

zlatni krumpiri, prepolovljeni

4 velike mrkve, narezane na komade

2 žlice maslinovog ulja

4 češnja češnjaka, nasjeckana

1 žličica soli

Korak 1

Stavite janjetinu, masnom stranom prema gore, na dasku za rezanje; upotrijebite nož da zarežete površinu duboko u šablonskom uzorku. Nakon zarezivanja probodite nožem duboko s obje strane.

Korak 2

Pomiješajte sol, čili u prahu, crni papar, čili, chipotle, origano, cimet i češnjak u prahu u velikoj zdjeli. Iscijedite sok od naranče, sok od limuna i sok od limete; temeljito promiješajte.

Korak 3

Stavite janjetinu u zdjelu; preokrenite nekoliko puta da se potpuno obloži. Prebacite u hladnjak i marinirajte, nepokriveno, 24 do 48 sati, okrećući barem jednom na pola puta.

Korak 4

Zagrijte pećnicu na 245 stupnjeva C. Izvadite rešetku iz posude za pečenje i posipajte luk na dno.

Korak 5

Ubacite krumpir, mrkvu, maslinovo ulje, mljeveni češnjak i sol u zdjelu i miješajte dok se ne ujednači. Prebacite u tavu i ravnomjerno rasporedite izvana na vrhu rešetke. Stavite janjetinu, masnom stranom prema gore, na sredinu rešetke. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i odmah smanjite temperaturu na 150 stupnjeva C. Pecite dok unutarnja temperatura u središtu najvećeg mišića ne bude 57 stupnjeva C za srednje pečenje, oko 3 sata.

Korak 6

Unutarnja temperatura porast će do 5 stupnjeva dok se janjetina odmara, za konačnu temperaturu od oko 60 stupnjeva C. Vrijeme pečenja ovisit će o veličini janjetine, stoga počnite testirati termometrom nakon 2 sata ili pecite sa sondom termometra umetnutom cijelom dužinom.

Korak 7

Izvadite janjetinu na tanjur ili dasku za rezanje i labavo pokrijte folijom. Pustite da odstoji najmanje 30 minuta prije rezanja. U međuvremenu prebacite povrće na tanjur za posluživanje i držite ga na toplom. Ulijte u veliku mjernu posudu. Pričekajte da masnoća ispliva na površinu; skinite masnoću i bacite. Poslužite sok na narezanu janjetinu.

Komentari