Sastojci:
8 do 10 velikih krumpira
2 žlice soli za kipuću vodu, plus još po ukusu
1/2 šalice evaporiranog mlijeka
1/2 šalice mlijeka
1/4 šalice mlaćenice
1/2 šalice neslanog maslaca, narezanog na 8 kriški
1/2 žličice bijelog papra ili po ukusu
1 prstohvat kajenskog papra
1 žlica nasjeckanog vlasca ili po ukusu (po želji)
Korak 1
Ogulite i narežite krumpire i prebacite u lonac od 6 litara. Dodajte dovoljno vode i 2 žlice soli. Pustite da zakipi na jakoj vatri, jednom promiješajte i smanjite vatru na srednje nisku. Lagano pirjajte dok krumpir potpuno ne omekša, ali se ne raspadne, 30 do 40 minuta.
Korak 2
Kad je krumpir skoro gotov, dodajte evaporirano mlijeko, mlijeko i mlaćenicu u lonac i stavite na laganu vatru. Vrlo dobro ocijedite krumpir i dodajte ga u veliku zdjelu ili natrag u lonac. Upotrijebite gnječilicu za glatko zgnječenje krumpira.
Korak 3
Dodajte maslac; ponovo mutiti dok maslac ne nestane. Dodajte 1 žličicu soli, bijeli papar, kajenski papar i mješavinu vrućeg mlijeka. Upotrijebite pjenjaču ili električni ručni mikser na velikoj brzini da umutite krumpire dok ne postanu lagani i rahli.
Korak 4
Probajte začine, ukrasite otopljenim maslacem i vlascem i odmah poslužite.
Komentari