Sastojci
- 400g Ječmene Kaše (Oljušteni Ječam Ili Geršla)
- 100g Starog Kruha
- 2 Jaja
- Sjeckani Listići Peršina
- 2 Jaja
- Papar
- 5g Mješavine Začina (Ili Sol)
- 500g Mljevenog Ili Faširanog Mesa (Bilo Koje Sa Kojim Raspolažete, Najbolje Pola Junetina A Pola Svinjetina)
- 5g Soli
- Malo Bilo Kojeg Brašna Za Uvaljati Oblikovane Ćufte (Ja Sam Stavio Glatko)
- 80 Ml Ulja Ili Masti (Nemojte Smanjiti Količinu)
- 300g Luka
- Korijen Peršina (50)
- Malo Korijena Celera (Ako Imate Bilo Bi Super)
- Gljive Do 250g (Lisičarke, Vrganji Ili Barem Šampinjoni)
- List Lovora
- 5g Slatke Paprike
- 150 Ml Pasirane Rajčice
- Dodatnih 5g Mješavine Začina Ili Sol
- Papar Ili Malo Sušenih Ljutih Papričica (Ili Chilli)
- 100g Zamrznutog Graška (Opcija Ali Ako Volite I Imate, Onda Stavite)
- Za Kraj Malo Ribanog Dimljenog Domaćeg Sira Ili Barem Parmezan Preko Jela U Tanjuru
PRIPREMA:
Ječmena kaša bi se trebala potopiti u vodi dan ranije (preko noći) i tako je u stvari najbolje, međutim to možete učiniti i ujutro odmah prije nego krećete u pripremu ručka. Točne količine su navedene, osim u videu i gore u popisu sastojaka (piše: otvori za listu sastojaka)
U posudu dodati stari kruh koji ste prethodno usitnili među prstima, kako je prikazano u video receptu
Sada dodati jaja, sjeckane listiće peršina, protisnuti češnjak ili sitno sjeckani, papar, mješavinu začina ili sol pa ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi 1o minuta kako bi smjesa očvrsnula a okusi i začini se dobro sjedinili
Nakon proteka vremena dodati mljeveno meso (bilo koje sa kojim raspolažete) promiješati pa spremiti u hladnjak
Nakon 20 minuta smjesu dobro promiješati pa napraviti mesne okruglice ali ne prevelike
Uvaljati ih u brašno. Ja sam ih uvaljao u glatko ali generalno može bilo koje i sa kojim raspolažete
Na ulju ili masti i srednje jakoj temperaturi pržiti ih maksimum deset minuta kako bi dobile zlatno žutu, odnosno tamniju boju. Spremiti ih poklopljeno ili pokriveno u neku posudu koja zadržava temperaturu (metalnu posudu)
Savjet, masti ili ulja neka ima barem 80ml (nešto manje od 1dl) i nemojte samoinicijativno smanjivati tu količinu
Na istoj masnoći gdje su se pržile mesne okruglice, dodati sjeckani luk, korijen peršina i ako imate malo korijena celera (ali nije uvjet, svejedno će biti fino)
Pirjati/dinstati narednih 10 minuta do zlatno žute boje
Sada dodati gljive. To mogu biti lisičarke, vrganji ili barem šampinjoni i list lovora
Nastaviti pirjati i miješati 5 minuta kako bi gljive pustile višak tekućine pa dodati slatku papriku i pasiranu rajčicu (pasata od paradajza)
Miješati samo minutu pa zaliti sa pola litre vode prvi put. Ječmenu kašu ocijediti i oprati pa dodati u jelo i zaklopiti na 10 minuta uz povremeno miješanje
Sada dodati pola litre vode drugi put i ponovo zaklopiti na 10 minuta uz povremeno miješanje
Ponoviti radnju podlijevanja iste količine vode odnosno treći puta na 10 minuta
Nakon proteka vremena dodati malo soli ili mješavinu začina, papar ili malo ljutih papričica, zamrznuti grašak i dobro promiješati pa rasporediti u jelo mesne okruglice (koje vam stoje u poklopljene ili pokrivene u posebnoj posudi)
SAVJET: Istresite i tekućinu / sokove koja se stvorila u zaklopljenoj posudi sa mesnim okruglicama
Zaliti sa pola litre vode četvrti i posljednji put, promiješati i ostaviti narednih 15 minuta da “krčka” poklopljeno. Ovaj put će trebati 15 minuta jer je ječmena kaša već dosta upila tekućine
Posoliti još po želji i ukusu. Savjetujem da probate jelo i gotovo sam siguran da će trebati još soli ako ste se pridržavali recepta, jer oljušteni ječam ima tendenciju upijanja i dosta soli, ne samo tekućine
I karlovačke ćufte su gotove i spremne za posluživanje. Po želji možete naribati preko karlovačkih ćufti sa ječmenom kašom i malo dimljenog domaćeg sira ili barem parmezana (u nedostatku dimljenog sira od bakice sa placa / tržnice)
Komentari