Sastojci:
4 velika slatka krumpira
1 funta debelo izrezane slanine, narezane na komade
2 žličice soli
1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra
1 žličica dimljene paprike
1 veliko jaje, istučeno
1/2 šalice kiselog vrhnja, plus još za posluživanje
3/4 šalice mladog luka, plus još za posluživanje
Cheddar sir, nasjeckani
Korak 1
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva C. Lim za pečenje obložite folijom.
Korak 2
Stavite batat na lim za pečenje i sve izbockajte oštrim nožem. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici dok ne omekša kada se probode nožem, oko 1 sat. Pustite da odstoji dok se dovoljno ne ohladi za rukovanje. Nemojte gasiti pećnicu.
Korak 3
Stavite slaninu u hladnu tavu na srednje jaku vatru i kuhajte dok se masnoća ne počne otapati; promiješajte i smanjite vatru na srednju. Nastavite kuhati, povremeno miješajući, dok se masnoća u potpunosti ne istopi, a slanina ne porumeni i bude potpuno pečena.
Korak 4
Ocijedite masnoću slanine i ostavite za drugu upotrebu. Zagrabite slatki krumpir u zdjelu za miješanje, odbacite kožu. Žlicom izlomite komade batata na manje, jednoličnije komade. Tekstura može biti glatka ili gruba koliko želite.
Korak 5
Dodati sol, crni papar, dimljenu papriku, jaje, kiselo vrhnje, mladi luk, pola odvojene slanine i dvije trećine sira. Miješajte dok se sve ne ujednači. Ravnomjerno rasporedite smjesu u plitku posudu za pečenje od 2 litre, ali ostavite površinu grube teksture.
Korak 6
Pospite preostalu slaninu, a zatim preostali sir. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici dok vrh ne porumeni, a lonac se zagrije i počnu se pojavljivati mjehurići po rubovima, 30 do 35 minuta. Poslužite s još narezanog mladog luka i kiselim vrhnjem po želji.
Komentari