Idealan nedjeljni ručak: Sarma iz pećnice

116

Sastojci:

  •  80 g riže
  •  500 g mljevenog mesa (junetina ili kombinacija junetina + svinjetina)
  •  15 g soli (ili 10 g soli + 5 g mješavine začina)
  •  papar
  •  5 g slatke paprike
  •  dosta sjeckanih listića peršina
  •  100 g luka
  •  2 češnja češnjaka
  •  3 velike žlice ulja
  •  jaje
  •  po želji kao opcija 1 kg dimljene suhe kosti (ili 200 g slanine)
  •  glavica kiselog kupusa (1 kg)
  •  700 g krumpira (količina kada je oguljen i narezan na kocke)
  •  opcija po želji: prstohvat kima
  •  2 lista lovora
  •  3 velike jušne žlice pasirane rajčice
  •  5 g slatke mljevene paprike
  •  1,5 litra mlake vode

Korak 1

Rižu isprati pod mlazom hladne vode pa u dvostruko više vode potopljenu držati do upotrebe (oko pola sata).

Korak 2

U međuvremenu pripremiti nadjev za sarmu. U posudu dodati mljeveno (faširano) meso, sol i mješavinu začina, papar, slatku mljevenu papriku, dosta sjeckanih listića svježeg peršina, luk, češnjak, ulje i jaje.

Korak 3

Rižu koja je stajala potopljena u vodi, sada procijediti pa dodati u mješavinu.

Korak 4

Dobro promiješati pa poklopljeno spremiti u hladnjak do upotrebe (oko 20 minuta).

Korak 5

Ako ćete stavljati suho meso, onda ga je dobro kratko prokuhati, svega minutu dvije u kipućoj vodi. Na taj način će se površinska žestina mesa otopiti u vodi.

Korak 6

Meso izvaditi iz vode i ostaviti sa strane do upotrebe.

Korak 7

Odvojiti oko 12 listova od kiselog kupusa, a ostatak sitno nasjeckati.

Korak 8

Izvaditi nadjev za sarmu, ponovo promiješati pa odvajati punu južnu žlicu za svaku sarmu i zamotati kako je prikazano u videu.

Korak 9

Sada pripremiti posudu (tepsiju, pekač ili lonac za pećnicu) Možete koristiti i alu-foliju umjesto poklopca.

Korak 10

Ako ćete koristiti neku manju tepsiju i aluminijsku foliju (kao za burek recimo) u tom slučaju nemojte stavljati suho meso (kosti) već radije malo slanine (oko 200 g). Na taj način će vam stati sve pod foliju. Također i tada pokuhajte kratko slaninu pa tek onda narezati.

Korak 11

Poslagati sarmu kao kazaljke na satu, a između u slobodan prostor rasporediti oguljene i narezane krumpire na kocke srednje veličine (kao za gulaš recimo).

Korak 12

Preko krumpira rasporediti sitno nasjeckani kupus. SAVJET: Probajte kupus, ako je jako kiselo, isperite ga vrlo kratko u malo vode (da ne izgubi previše kiselost)

Korak 13

Sada dodati malo kima, listove lovora pa rasporediti prethodno kuhano meso.

Korak 14

U posebnom loncu ili posudi pomiješati, pasiranu rajčicu, slatku mljevenu papriku i mlaku vodu pa izliti preko suhog mesa.

Korak 15

Zaklopiti (ili zatvoriti folijom) pa staviti prvo peći na 200° C (bez ventilatora) narednih 75 minuta.

Korak 16

Nakon proteka vremena okrenuti suho meso, ponovo zaklopiti i nastaviti peći narednih 45 minuta.

Korak 17

Ako ste stavili recimo slaninu, u tom slučaju ne morate otvarati 2 sata uopće ili možete škicnuti jednom situaciju, kako vam volja.

Komentari