Idealan nedjeljni ručak: Saltimbocca od piletine

221

Sastojci:

2 pileća prsa bez kože i kostiju

sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu

4 do 8 listova kadulje, ili po potrebi

3 tanke šnite pršuta

2 žlice maslinovog ulja

2 žlice vina Marsala ili bijelog vina

1/2 limuna, iscijeđenog soka

1/3 šalice pileće juhe

2 žlice hladnog neslanog maslaca

2 kriške limuna (po želji)

Korak 1

Stavite pileća prsa između 2 lista teške plastike na čvrstu, ravnu površinu. Čvrsto istucite piletinu glatkom stranom bata za meso. Lagano začinite solju i svježe mljevenim crnim paprom.

Korak 2

S glatkom stranom pilećih prsa okrenutom prema gore, položite 2 do 4 lista kadulje na svaka prsa; više listova kadulje dat će jači okus kadulje. Zatim prsa prekrijte jednim slojem pršuta, a ispod prekrijte kadulju.

Korak 3

Položite komad plastične folije na vrh i čvrsto pritisnite da se izravna. Ostavite u hladnjaku oko 30 minuta prije kuhanja za najbolje rezultate.

Korak 4

Zagrijte maslinovo ulje u neprianjajućoj tavi na srednje jakoj vatri. Stavite piletinu s pršutom prema dolje. u tavi i pržite dok pršut lagano ne porumeni, oko 3 minute. Okrenite piletinu i kuhajte dok piletina više ne bude ružičasta u sredini i dok sok ne počne biti bistar, još oko 3 minute. Točno vrijeme ovisit će o veličini i debljini pilećih prsa.

Korak 5

Ugasite vatru, izvadite piletinu na tanjur i labavo pokrijte folijom.

Korak 6

Za umak dodajte marsalu, limunov sok i pileću juhu u tavu, zajedno sa svim nakupljenim sokovima iz tanjura s piletinom, i vratite na srednje jaku vatru. Kuhajte dok se ne smanji na pola, oko 3 minute. Smanjite vatru i miješajte maslac dok ne nestane.

Korak 7

Žlicom izdašno prelijte umak preko pileće saltimbocce i dodajte krišku limuna sa strane.

Komentari