Idealan nedjeljni ručak: Salata od krumpira inspirirana Tajlandom

243

Sastojci:

Krumpir

2 1/2 funte krumpira, izrezanih na komade

3 žličice soli, podijeljene

1 žličica mljevenog korijandera

1/4 žličice mljevene kurkume

1/8 žličice sode bikarbone

2 žlice biljnog ulja, podijeljeno

Dressing

2 češnja češnjaka, zgnječena

1 žličica naribanog svježeg đumbira

1/4 šalice rižinog octa

1 limeta, ocijeđena

1 1/2 žličice paste od tamarinda

2 žličice ribljeg umaka ili po ukusu

1/2 žličice soli, ili po ukusu

1/4 žličice svježe mljevenog crnog papra

1 žlica smeđeg šećera ili po ukusu

2 žlice biljnog ulja

1/4 žličice Sriracha ljutog umaka ili po ukusu

Salata

1/2 šalice narezanog crvenog luka

1/4 šalice narezane crvene paprike

1/4 šalice narezane jalapeno papričice

1 šalica natrganih listova svježeg začinskog bilja (bosiljak, metvica i/ili cilantro)

1/2 šalice nasjeckanog pečenog slanog kikirikija

Korak 1

Pomiješajte krumpir, 2 žličice soli, korijander, kurkumu i sodu bikarbonu u loncu, s dovoljno vode. Pustite da zavrije i kuhajte dok jedva omekša, 10 do 15 minuta. Dobro ocijediti.

Korak 2

Lim obložite folijom i obilno namažite 1 žlicom ulja; prebacite krumpir na tavu, s kožom prema dolje. Pustite da se ohladi, pokrijte i stavite u hladnjak dok se ne ohladi.

Korak 3

Zagrijte pećnicu na 245 stupnjeva C. Premažite vrhove krumpira preostalom žlicom ulja i obilno začinite s preostalom 1 žličicom soli. Pecite krumpir u prethodno zagrijanoj pećnici dok ne porumeni i ne dobije koricu, oko 35 minuta. Pustite da se ohladi na samo toplo ili sobnu temperaturu.

Korak 4

U međuvremenu dodajte češnjak, đumbir, rižin ocat, sok limete, pastu od tamarinda, riblji umak, sol, papar, smeđi šećer, biljno ulje i Srirachu u malu zdjelu; umutiti da se sjedini i ostaviti sa strane.

Korak 5

Dodajte krumpire u zdjelu s crvenim lukom, paprikom, jalapeno paprikom, začinskim biljem i kikirikijem. Ulijte preljev i dobro promiješajte. Prebacite na pladanj ili zdjelu za posluživanje i odmah poslužite.

Komentari