Idealan nedjeljni ručak: Salata od crvenog kupusa i mrkve

99

Sastojci:

2 žlice biljnog ulja, podijeljene

2 1/2 funte crvenog kupusa – prepolovite, izvadite jezgru i narežite na ploške

1/2 crvenog luka narezanog na deblje ploške

2 velike mrkve

1 žličica soli, plus još po ukusu

1 žličica garam masale ili curry praha

1/4 žličice kajenskog papra (po želji)

1 žlica meda ili po ukusu

1/4 šalice začinjenog rižinog octa

2 žlice maslinovog ulja

1/4 šalice narezanog mladog luka

Korak 1

Lim za pečenje obložite folijom i premažite s nekoliko žličica biljnog ulja. Na lim posložite kriške kupusa, prerezanom stranom prema gore ako je moguće, a preostalim biljnim uljem ravnomjerno pokapajte kupus.

Korak 2

Pecite dok se površina kupusa lagano ne zaprži, 4 do 6 minuta. Vrijeme će varirati ovisno o vašoj pećnici, stoga pažljivo promatrajte svaki korak.

Korak 3

Spatulom i hvataljkama okrenite kupus; vratite u pećnicu da se ispeče druga strana kupusa, 3 do 6 minuta. Nakon što su obje strane kupusa lagano pougljene, pospite preko narezanog luka i pomoću gulilice za povrće stavite duge, debele trake mrkve po vrhu.

Korak 4

Na vrh ravnomjerno rasporedite trakice mrkve i vratite posudu u pečenje za pečenje. Pecite dok mrkva i luk ne omekšaju, oko 3 minute. Pospite solju, garam masalom (ili bilo kojim pripremljenim curryjem u prahu) i kajenskim paprom te hvataljkama izmiješajte ravnomjerno.

Korak 5

Budući da će se povrće skupiti dok se kuha, lopaticom ga pomaknite s rubova tave, uklanjajući prazan prostor između njih i oblikujući lijep, ravan pravokutnik. Vratite tavu u pećnicu; pecite dok kupus ne omekša i ne pougljeni se po vašoj želji, još nekoliko minuta.

Korak 6

Prebacite u zdjelu i po potrebi začinite medom, octom i još soli. Umiješajte maslinovo ulje i mladi luk. Poslužite toplo, sobne temperature ili hladno.

Komentari