Idealan nedjeljni ručak: Salantourmasi

103

Sastojci:

4 velike žute glavice luka, oguljene

1/4 šalice maslinovog ulja, plus još za prelijevanje

1 funta mljevene govedine, podijeljena

1 šalica luka narezanog na kockice

1 žličica svježe mljevenog crnog papra

2 žličice soli

1 prstohvat kajenskog papra

4 češnja češnjaka, mljevena

1 žličica sušenog origana

2 žlice paste od rajčice

3/4 šalice bijele riže dugog zrna

2 žlice crvenog vinskog octa

1 1/2 šalice pileće juhe

1/3 šalice izmrvljene grčke fete

1/4 šalice nasjeckanog svježeg peršina

1/4 šalice nasjeckane svježe metvice

1/4 šalice nasjeckanog svježeg origana, plus još za ukras

Juha od rajčice

4 šalice vode od kuhanja luka

2 šalice umaka od rajčice

2 žlice pilećeg bujona

Korak 1

Odrežite malo sa svakog kraja luka. Postavite luk na ravnu stranu, stavite vrh oštrog noža u samo središte i napravite 1 rez, ravno prema dolje od vrha luka prema dolje.

Korak 2

Zakuhajte u loncu sa 6 do 8 šalica slane vode; dodajte luk i pirjajte dok ne omekša toliko da se slojevi mogu lako odvajati, 20 do 30 minuta. Izvadite luk iz vode šupljikavom žlicom; neka se ohladi. Ne bacajte vodu od kuhanja luka.

Korak 3

U međuvremenu zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri i dodajte polovicu govedine; kuhajte i miješajte, lomeći govedinu lopaticom dok ne porumeni i postane mrvica, oko 5 minuta. Dodajte 1 šalicu luka narezanog na kockice, crni papar, sol i ljutu papriku i kuhajte, miješajući, dok luk ne postane proziran, oko 5 minuta. Dodajte češnjak, sušeni origano i pastu od rajčice i kuhajte uz miješanje nekoliko minuta. Dodajte rižu i miješajte dok se ne ujednači.

Korak 4

Dodajte ocat i pileću juhu, smanjite temperaturu na srednju i kuhajte miješajući dok riža ne upije svu tekućinu, oko 20 minuta. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, oko 15 minuta.

Korak 5

Dodajte preostalu govedinu, fetu, peršin, metvicu i origano u zdjelu, zajedno s ohlađenom smjesom riže. Dobro promiješajte da se sjedini. Hladiti dok ne zatreba. Za juhu od rajčice, izmjerite 4 šalice vode za kuhanje luka u lonac; umiješajte umak od rajčice i pileći bujon.

Korak 6

Pustite da lagano kuha na jakoj vatri, smanjite vatru na nisku i držite vruću dok ne zatreba. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva C.

Korak 7

Odvojite dijelove luka i ostavite najboljih 18 komada, idealno koristite one iz sredine lukovice koji su dovoljno dugački da pokriju nadjev. Po želji natrgajte ili nasjeckajte dodatni luk i dodajte na dno velike posude za pečenje. Dodajte oko 2 žlice nadjeva na svaki dio luka i zarolajte da prekrijete nadjev.

Korak 8

U posudu za pečenje stavite punjeni luk, a posudu zalijte juhom od rajčice. Pokrijte folijom i stavite na lim da skuplja kaplje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 1 sat.

Korak 9

Uklonite foliju i nastavite peći, nepokriveno, dok luk ne omekša, a nadjev potpuno pečen, još oko 1 sat. Ako vam se posuda čini presuha, možete ponovno staviti foliju. Ostavite da odstoji 10 minuta prije posluživanja.

Komentari