Idealan nedjeljni ručak: Poulet au Vinaigre

108

Sastojci:

2 žličice soli, plus još po ukusu

1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra

6 velikih pilećih bataka s kožom i kostima

1 žlica biljnog ulja

1/2 šalice ljutike narezane na kockice

3 češnja češnjaka, narezana na ploške

1 žlica paste od rajčice

1/2 šalice vinskog octa

1 šalica suhog bijelog vina

1 šalica pileće juhe

1/4 šalice gustog vrhnja

1 žlica hladnog neslanog maslaca

1 žlica mljevenog svježeg estragona

Korak 1

Zagrijte pećnicu na 165 stupnjeva C.

Korak 2

Pomiješajte sol i crni papar i prvo začinite piletinu sa strane mesa. Okrenite piletinu s kožom prema gore, osušite i začinite ostatkom smjese.

Korak 3

Zagrijte ulje u vatrostalnoj tavi na jakoj vatri. Stavite batake s kožom prema dolje i pržite dok dobro ne porumene, bez miješanja, oko 5 minuta. Okrenite i pecite stranu s mesom 2 minute. Izvadite na tanjur i ugasite vatru.

Korak 4

Ocijedite ili papirnatim ubrusom uklonite višak masnoće u tavi, a ostavite 1 do 2 žlice.

Korak 5

Pojačajte vatru na srednju, dodajte ljutiku i prstohvat soli te pirjajte nekoliko minuta, dok ljutika ne postane prozirna. Dodajte češnjak i pastu od rajčice i kuhajte, miješajući, još jednu minutu.

Korak 6

Dodajte ocat i kuhajte, miješajući i stružući zapečene komadiće s dna posude. Dodajte vino i juhu, pojačajte vatru i pustite da lagano kuha. Ponovno dodajte piletinu, s kožom prema gore i ugasite vatru.

Korak 7

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici dok meso ne omekša, 40 do 45 minuta. Termometar za trenutno očitavanje umetnut blizu središta trebao bi očitati oko 90 stupnjeva C.

Korak 8

Izvadite batake iz posude i pojačajte vatru. Kuhajte nekoliko minuta, ili dok se volumen ne smanji za pola. Dodajte vrhnje i kuhajte dok se umak ne počne lagano zgušnjavati, još par minuta.

Korak 9

Smanjite vatru i dodajte maslac i estragon. Miješajte dok maslac ne nestane. Vratite piletinu u tavu i podlijte umakom nekoliko minuta prije posluživanja.

Komentari