Sastojci:
2 žličice soli, plus još po ukusu
1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra
6 velikih pilećih bataka s kožom i kostima
1 žlica biljnog ulja
1/2 šalice ljutike narezane na kockice
3 češnja češnjaka, narezana na ploške
1 žlica paste od rajčice
1/2 šalice vinskog octa
1 šalica suhog bijelog vina
1 šalica pileće juhe
1/4 šalice gustog vrhnja
1 žlica hladnog neslanog maslaca
1 žlica mljevenog svježeg estragona
Korak 1
Zagrijte pećnicu na 165 stupnjeva C.
Korak 2
Pomiješajte sol i crni papar i prvo začinite piletinu sa strane mesa. Okrenite piletinu s kožom prema gore, osušite i začinite ostatkom smjese.
Korak 3
Zagrijte ulje u vatrostalnoj tavi na jakoj vatri. Stavite batake s kožom prema dolje i pržite dok dobro ne porumene, bez miješanja, oko 5 minuta. Okrenite i pecite stranu s mesom 2 minute. Izvadite na tanjur i ugasite vatru.
Korak 4
Ocijedite ili papirnatim ubrusom uklonite višak masnoće u tavi, a ostavite 1 do 2 žlice.
Korak 5
Pojačajte vatru na srednju, dodajte ljutiku i prstohvat soli te pirjajte nekoliko minuta, dok ljutika ne postane prozirna. Dodajte češnjak i pastu od rajčice i kuhajte, miješajući, još jednu minutu.
Korak 6
Dodajte ocat i kuhajte, miješajući i stružući zapečene komadiće s dna posude. Dodajte vino i juhu, pojačajte vatru i pustite da lagano kuha. Ponovno dodajte piletinu, s kožom prema gore i ugasite vatru.
Korak 7
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici dok meso ne omekša, 40 do 45 minuta. Termometar za trenutno očitavanje umetnut blizu središta trebao bi očitati oko 90 stupnjeva C.
Korak 8
Izvadite batake iz posude i pojačajte vatru. Kuhajte nekoliko minuta, ili dok se volumen ne smanji za pola. Dodajte vrhnje i kuhajte dok se umak ne počne lagano zgušnjavati, još par minuta.
Korak 9
Smanjite vatru i dodajte maslac i estragon. Miješajte dok maslac ne nestane. Vratite piletinu u tavu i podlijte umakom nekoliko minuta prije posluživanja.
Komentari