Sastojci:
1 funta svježeg mladog špinata
2 pileća prsa bez kože i kostiju
2 žličice soli
1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra
1 prstohvat kajenskog papra
1/4 šalice višenamjenskog brašna
4 žlice maslinovog ulja, podijeljeno, plus još za prelijevanje (po želji)
1 žlica maslaca
4 češnja češnjaka, nasjeckana
1/4 šalice mljevene ljutike ili luka
3 žlice bijelog vina
1 žlica limunove korice, plus još za ukrašavanje
1/2 šalice crvene paprike narezane na kockice
1 šalica gustog vrhnja
Korak 1
Pirjajte špinat u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Čim špinat pozeleni, brzo prebaciti u cjedilo i ocijediti većinu vode. Prebacite na dasku za rezanje i grubo nasjeckajte. Rezervirajte do potrebe.
Korak 2
Piletinu posolite, posolite, crnim i kajenskim paprom s obje strane i ravnomjerno pospite brašnom. Dodajte 2 žlice maslinovog ulja u neprianjajuću tavu i zagrijte na srednje jakoj vatri. Stavite piletinu i kad prsa zacvrče u ulju, smanjite temperaturu na srednju. Prsa kuhajte dok se ne skuhaju i dok se ne stvori zlatnosmeđa korica, 4 do 5 minuta po strani. Isključite toplinu i rezervirajte.
Korak 3
Dodajte preostale 2 žlice maslinovog ulja i maslac u tavu u kojoj planirate poslužiti piletinu. Pojačajte vatru na srednje jaku, a kada se maslac otopi, dodajte češnjak, ljutiku i prstohvat soli.
Korak 4
Kuhajte uz miješanje oko 1 minutu. Dodajte vino i kuhajte uz miješanje dok se vino ne reducira na pola, još nekoliko minuta. Dodati limunovu koricu i crvenu papriku, te kuhati uz miješanje još nekoliko minuta. Umiješajte vrhnje i smjesu zakuhajte.
Korak 5
Začinite po ukusu solju, crnim paprom i kajenskom paprikom. Nakon što vrhnje prokuha nekoliko minuta i počne se reducirati i lagano zgušnjavati, smanjite vatru na srednju i umiješajte špinat dok se ravnomjerno ne sjedini s umakom od vrhnja.
Korak 6
Vratite piletinu u tavu i pirjajte na srednjoj razini dok se piletina ne zagrije, 3 do 4 minute. Poslužite s malo maslinovog ulja i još jednom lagano naribanom koricom limuna.
Komentari