Idealan nedjeljni ručak: Piletina sa špinatom i češnjakom

114

Sastojci:

1 funta svježeg mladog špinata

2 pileća prsa bez kože i kostiju 

2 žličice soli

1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra

1 prstohvat kajenskog papra

1/4 šalice višenamjenskog brašna

4 žlice maslinovog ulja, podijeljeno, plus još za prelijevanje (po želji)

1 žlica maslaca

4 češnja češnjaka, nasjeckana

1/4 šalice mljevene ljutike ili luka

3 žlice bijelog vina

1 žlica limunove korice, plus još za ukrašavanje

1/2 šalice crvene paprike narezane na kockice

1 šalica gustog vrhnja

 

Korak 1

Pirjajte špinat u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Čim špinat pozeleni, brzo prebaciti u cjedilo i ocijediti većinu vode. Prebacite na dasku za rezanje i grubo nasjeckajte. Rezervirajte do potrebe.

Korak 2

Piletinu posolite, posolite, crnim i kajenskim paprom s obje strane i ravnomjerno pospite brašnom. Dodajte 2 žlice maslinovog ulja u neprianjajuću tavu i zagrijte na srednje jakoj vatri. Stavite piletinu i kad prsa zacvrče u ulju, smanjite temperaturu na srednju. Prsa kuhajte dok se ne skuhaju i dok se ne stvori zlatnosmeđa korica, 4 do 5 minuta po strani. Isključite toplinu i rezervirajte.

Korak 3

Dodajte preostale 2 žlice maslinovog ulja i maslac u tavu u kojoj planirate poslužiti piletinu. Pojačajte vatru na srednje jaku, a kada se maslac otopi, dodajte češnjak, ljutiku i prstohvat soli.

Korak 4

Kuhajte uz miješanje oko 1 minutu. Dodajte vino i kuhajte uz miješanje dok se vino ne reducira na pola, još nekoliko minuta. Dodati limunovu koricu i crvenu papriku, te kuhati uz miješanje još nekoliko minuta. Umiješajte vrhnje i smjesu zakuhajte.

Korak 5

Začinite po ukusu solju, crnim paprom i kajenskom paprikom. Nakon što vrhnje prokuha nekoliko minuta i počne se reducirati i lagano zgušnjavati, smanjite vatru na srednju i umiješajte špinat dok se ravnomjerno ne sjedini s umakom od vrhnja.

Korak 6

Vratite piletinu u tavu i pirjajte na srednjoj razini dok se piletina ne zagrije, 3 do 4 minute. Poslužite s malo maslinovog ulja i još jednom lagano naribanom koricom limuna.

Komentari