Sastojci:
2 pileća fileta bez kože i kostiju
1 žličica soli
1/4 žličice svježe mljevenog crnog papra
1 prstohvat kajenskog papra
4 žlice neslanog maslaca, podijeljeno
6 listova kadulje (opcionalno)
2 žlice sitno sjeckanog šafrana ili luka
1 1/4 šalice jabukovače
1/3 šalice jabučnog octa
Korak 1
Začinite pileće filete s obje strane soli, crnim paprom i kajenskim paprom, pa ostavite sa strane.
Korak 2
Otopite 3 žlice maslaca u tavi na srednje jakoj vatri; dodajte listove kadulje i pržite ih dok ne postanu hrskavi, 1 do 2 minute. Izvadite i ostavite sa strane.
Korak 3
Dodajte pileće filete u istu tavu i kuhajte dok se ne skuhaju, otprilike 4 minute sa svake strane. Izvadite ih na tanjur i pokrijte lagano aluminijskom folijom.
Korak 4
Dodajte šafrane ili luk u tavu i pirjajte 1 minutu. Ulijte jabukovaču i jabučni ocat, pa pustite da zakuha na srednje jakoj vatri. Kuhajte dok se tekućina ne reducira na pola, što će trajati samo nekoliko minuta. Smanjite vatru na nisku i vratite pileće filete natrag u tavu, zajedno sa svim sokovima koji su se nakupili na tanjuru. Kuhajte još nekoliko minuta, povremeno okrećući i prelivajući piletinu vrućim umakom dok ne postane vruća. Upotrijebite termometar za mjerenje temperature; u sredini pileta bi trebalo pokazivati 74°C. Izvadite na tanjur za posluživanje.
Korak 5
Dodajte preostalih 1 žlicu maslaca u tavu i isključite vatru. Okrenite tavu dok se maslac ne sjedini s umakom. Okusite i po potrebi začinite, pa prelijte preko piletine i ukrasite prženom kaduljom.
Komentari