Idealan nedjeljni ručak: Piletina s jabukovačom

65

Sastojci:

2 pileća fileta bez kože i kostiju

1 žličica soli

1/4 žličice svježe mljevenog crnog papra

1 prstohvat kajenskog papra

4 žlice neslanog maslaca, podijeljeno

6 listova kadulje (opcionalno)

2 žlice sitno sjeckanog šafrana ili luka

1 1/4 šalice jabukovače

1/3 šalice jabučnog octa

Korak 1

Začinite pileće filete s obje strane soli, crnim paprom i kajenskim paprom, pa ostavite sa strane.

Korak 2

Otopite 3 žlice maslaca u tavi na srednje jakoj vatri; dodajte listove kadulje i pržite ih dok ne postanu hrskavi, 1 do 2 minute. Izvadite i ostavite sa strane.

Korak 3

Dodajte pileće filete u istu tavu i kuhajte dok se ne skuhaju, otprilike 4 minute sa svake strane. Izvadite ih na tanjur i pokrijte lagano aluminijskom folijom.

Korak 4

Dodajte šafrane ili luk u tavu i pirjajte 1 minutu. Ulijte jabukovaču i jabučni ocat, pa pustite da zakuha na srednje jakoj vatri. Kuhajte dok se tekućina ne reducira na pola, što će trajati samo nekoliko minuta. Smanjite vatru na nisku i vratite pileće filete natrag u tavu, zajedno sa svim sokovima koji su se nakupili na tanjuru. Kuhajte još nekoliko minuta, povremeno okrećući i prelivajući piletinu vrućim umakom dok ne postane vruća. Upotrijebite termometar za mjerenje temperature; u sredini pileta bi trebalo pokazivati 74°C. Izvadite na tanjur za posluživanje.

Korak 5

Dodajte preostalih 1 žlicu maslaca u tavu i isključite vatru. Okrenite tavu dok se maslac ne sjedini s umakom. Okusite i po potrebi začinite, pa prelijte preko piletine i ukrasite prženom kaduljom.

Komentari