Idealan nedjeljni ručak: Piletina Marbella

387

Sastojci:

Marinada:

8 češnjeva češnjaka, zgnječenog ili mljevenog

2 žlice sušenog origana

1 žličica svježe mljevenog crnog papra

5 žličica soli

1 prstohvat kajenskog papra

4 lista lovora (po želji)

2 žlice kapara

1/2 šalice crvenog vinskog octa

1/4 šalice maslinovog ulja

Za tavu:

12 velikih pilećih bataka s kožom i kostima

1 šalica zelenih maslina bez koštica, prepolovljenih

2/3 šalice nasjeckanih suhih šljiva bez koštica

1/3 šalice kapara

1 šalica bijelog vina

1/3 šalice svijetlo smeđeg šećera

1/4 šalice nasjeckanog svježeg peršina

Korak 1

Umutiti češnjak, origano, crni papar, sol i ljutu papriku, lovor, sok od kapara, crveni vinski ocat i maslinovo ulje te ostaviti sa strane.

Korak 2

Pripremite batke tako da napravite dva reza na strani kože, okomito na kost i prema dolje na kost. Po dnu posude za mariniranje ravnomjerno rasporedite 1/2 maslina, suhih šljiva i kapara. Preko stavite piletinu, kožom prema dolje. Ponovno umutite marinadu i nanesite jednu veliku žlicu na vrh svakog batka.

Korak 3

Preokrenite batke tako da strana s kožom bude gore. Pospite preko preostalih maslina, suhih šljiva i kapara i ravnomjerno pokapajte preostalom marinadom. Stavite komad pergamentnog papira na vrh i čvrsto ga pritisnite (ovaj korak nije obavezan, ali će dati najbolje rezultate).

Korak 4

Pokrijte i marinirajte u hladnjaku najmanje 12 sati, ali po mogućnosti puna 24 sata. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva C.

Korak 5

Prebacite batke s kožom prema gore u veliku posudu za pečenje i ravnomjerno rasporedite u jednom sloju. Pospite preko preostalih maslina, suhih šljiva i kapara i eventualne preostale marinade.

Korak 6

Zalijte bijelim vinom i polovicom smeđeg šećera malo pospite vrh svakog batka. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 45 minuta. Izvadite iz pećnice, svaki batak premažite tekućinom za posudu i ravnomjerno pospite preostalim smeđim šećerom po bedrima.

Korak 7

Pecite u pećnici dok batci ne omekšaju, ali da ne padnu s kosti, još 30 do 45 minuta. Kao izborni korak, kad su batci skoro gotovi, možete povećati temperaturu pećnice na 220 stupnjeva C zadnjih 15 minuta vremena pečenja za dublju smeđu boju. Neka se ohladi 15 minuta. Prije posluživanja pospite peršinom.

Komentari