Sastojci:
Marinada:
8 češnjeva češnjaka, zgnječenog ili mljevenog
2 žlice sušenog origana
1 žličica svježe mljevenog crnog papra
5 žličica soli
1 prstohvat kajenskog papra
4 lista lovora (po želji)
2 žlice kapara
1/2 šalice crvenog vinskog octa
1/4 šalice maslinovog ulja
Za tavu:
12 velikih pilećih bataka s kožom i kostima
1 šalica zelenih maslina bez koštica, prepolovljenih
2/3 šalice nasjeckanih suhih šljiva bez koštica
1/3 šalice kapara
1 šalica bijelog vina
1/3 šalice svijetlo smeđeg šećera
1/4 šalice nasjeckanog svježeg peršina
Korak 1
Umutiti češnjak, origano, crni papar, sol i ljutu papriku, lovor, sok od kapara, crveni vinski ocat i maslinovo ulje te ostaviti sa strane.
Korak 2
Pripremite batke tako da napravite dva reza na strani kože, okomito na kost i prema dolje na kost. Po dnu posude za mariniranje ravnomjerno rasporedite 1/2 maslina, suhih šljiva i kapara. Preko stavite piletinu, kožom prema dolje. Ponovno umutite marinadu i nanesite jednu veliku žlicu na vrh svakog batka.
Korak 3
Preokrenite batke tako da strana s kožom bude gore. Pospite preko preostalih maslina, suhih šljiva i kapara i ravnomjerno pokapajte preostalom marinadom. Stavite komad pergamentnog papira na vrh i čvrsto ga pritisnite (ovaj korak nije obavezan, ali će dati najbolje rezultate).
Korak 4
Pokrijte i marinirajte u hladnjaku najmanje 12 sati, ali po mogućnosti puna 24 sata. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva C.
Korak 5
Prebacite batke s kožom prema gore u veliku posudu za pečenje i ravnomjerno rasporedite u jednom sloju. Pospite preko preostalih maslina, suhih šljiva i kapara i eventualne preostale marinade.
Korak 6
Zalijte bijelim vinom i polovicom smeđeg šećera malo pospite vrh svakog batka. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 45 minuta. Izvadite iz pećnice, svaki batak premažite tekućinom za posudu i ravnomjerno pospite preostalim smeđim šećerom po bedrima.
Korak 7
Pecite u pećnici dok batci ne omekšaju, ali da ne padnu s kosti, još 30 do 45 minuta. Kao izborni korak, kad su batci skoro gotovi, možete povećati temperaturu pećnice na 220 stupnjeva C zadnjih 15 minuta vremena pečenja za dublju smeđu boju. Neka se ohladi 15 minuta. Prije posluživanja pospite peršinom.
Komentari