Idealan nedjeljni ručak: Pileće mesne okruglice na žaru

227

Sastojci:

Mesne okruglice

1 funta mljevene piletine

1 žlica sezamovog ulja

1 žlica soja umaka

1 žlica mirina

1 žličica soli

1 prstohvat svježe mljevenog crnog papra

1 prstohvat kajenskog papra

1/3 šalice tanko narezanog mladog luka

2 češnja češnjaka, zgnječena

2 žlice običnih finih krušnih mrvica

Glazura

1 žlica kečapa

2 žlice hoisin umaka

2 žličice naribanog svježeg đumbira

2 žlice rižinog octa

4 ražnjića

Korak 1

U zdjelu dodajte piletinu, sezamovo ulje, sojin umak, mirin, sol, papar, ljutu papriku, zeleni luk, češnjak i krušne mrvice te vilicom lagano, ali temeljito promiješajte sve zajedno.

Korak 2

Zamotajte i ohladite u hladnjaku oko 30 minuta prije oblikovanja. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva C. Obrubljeni lim za pečenje obložite folijom, a foliju malo namastite. Podijelite smjesu za mesne okruglice na 16 dijelova (svaki oko 2 zaobljene žlice) i prebacite u pripremljenu tepsiju.

Korak 3

Svaki dio vlažnim rukama razvaljajte u glatku mesnu okruglicu; i ravnomjerno rasporedite po limu za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15 minuta.

Korak 4

Mesne okruglice će se tek skuhati, a termometar za trenutno očitanje umetnut blizu sredine pokazat će 63 do 66 stupnjeva C.

Korak 5

Neka se ohladi; zamotajte i držite u hladnjaku dok ne zatreba. Mogu se napraviti dan ranije.

Korak 6

Prethodno zagrijte vanjski roštilj, po mogućnosti na drveni ugljen, na srednje jakoj vatri i lagano nauljite rešetku. Pomiješajte kečap, hoisin, svježi đumbir i rižin ocat u maloj posudi i ostavite sa strane. Stavite 4 mesne okruglice na svaki ražnjić i pecite na roštilju dok lagano ne pougljene i zagriju se, oko 3 minute po strani.

Korak 7

Preokrenite i premažite glazurom. Okrenite natrag, tako da  namazana strana bude prema dolje, i ostavite da se prži oko 30 sekundi; u međuvremenu premažite vrh glazurom. Okrenite još jednom i ostavite da se prži oko 30 sekundi; skinite s vatre.

Korak 8

Nakon skidanja s roštilja nanesite još glazure po želji. Poslužite odmah.

Komentari