Sastojci:
Mesne okruglice
1 funta mljevene piletine
1 žlica sezamovog ulja
1 žlica soja umaka
1 žlica mirina
1 žličica soli
1 prstohvat svježe mljevenog crnog papra
1 prstohvat kajenskog papra
1/3 šalice tanko narezanog mladog luka
2 češnja češnjaka, zgnječena
2 žlice običnih finih krušnih mrvica
Glazura
1 žlica kečapa
2 žlice hoisin umaka
2 žličice naribanog svježeg đumbira
2 žlice rižinog octa
4 ražnjića
Korak 1
U zdjelu dodajte piletinu, sezamovo ulje, sojin umak, mirin, sol, papar, ljutu papriku, zeleni luk, češnjak i krušne mrvice te vilicom lagano, ali temeljito promiješajte sve zajedno.
Korak 2
Zamotajte i ohladite u hladnjaku oko 30 minuta prije oblikovanja. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva C. Obrubljeni lim za pečenje obložite folijom, a foliju malo namastite. Podijelite smjesu za mesne okruglice na 16 dijelova (svaki oko 2 zaobljene žlice) i prebacite u pripremljenu tepsiju.
Korak 3
Svaki dio vlažnim rukama razvaljajte u glatku mesnu okruglicu; i ravnomjerno rasporedite po limu za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15 minuta.
Korak 4
Mesne okruglice će se tek skuhati, a termometar za trenutno očitanje umetnut blizu sredine pokazat će 63 do 66 stupnjeva C.
Korak 5
Neka se ohladi; zamotajte i držite u hladnjaku dok ne zatreba. Mogu se napraviti dan ranije.
Korak 6
Prethodno zagrijte vanjski roštilj, po mogućnosti na drveni ugljen, na srednje jakoj vatri i lagano nauljite rešetku. Pomiješajte kečap, hoisin, svježi đumbir i rižin ocat u maloj posudi i ostavite sa strane. Stavite 4 mesne okruglice na svaki ražnjić i pecite na roštilju dok lagano ne pougljene i zagriju se, oko 3 minute po strani.
Korak 7
Preokrenite i premažite glazurom. Okrenite natrag, tako da namazana strana bude prema dolje, i ostavite da se prži oko 30 sekundi; u međuvremenu premažite vrh glazurom. Okrenite još jednom i ostavite da se prži oko 30 sekundi; skinite s vatre.
Korak 8
Nakon skidanja s roštilja nanesite još glazure po želji. Poslužite odmah.
Komentari