Sastojci:
1 cijelo pečeno pile
1 list lovora
1/2 šalice neslanog maslaca
1 žuti luk, narezan na kockice
3 mrkve, narezane na kockice
3 rebra celera, izrezana na komade
1 žličica soli, plus još po ukusu
1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra
1/4 žličice suhe majčine dušice
1/4 žličice češnjaka u prahu
1/8 žličice kajenskog papra
1/2 šalice višenamjenskog brašna
6 šalica pileće juhe
1 okrugla žlica pileće bujonske paste
1 šalica zelenog graška
1/3 šalice gustog vrhnja
1 funta suhih ljuski tjestenine
Preljev od mrvica
1 šalica panko krušnih mrvica
1/2 žličice soli
1/4 šalice otopljenog maslaca
Korak 1
Izvadite meso i stavite u hladnjak dok ne bude potrebno.
Korak 2
Dodajte 2 litre vode u lonac i prebacite pileće kosti, kožu i ostatke mesa. Dodajte lovorov list i pustite da lagano kuha na jakoj vatri. Smanjite na najnižu i kuhajte 2 sata.
Korak 3
Izvadite da se ohladi, oko 1 sat. Procijedite juhu i ostavite u hladnjaku dok vam ne zatreba.
Korak 4
Da biste napravili smjesu za pitu, dodajte maslac u lonac i otopite ga na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, mrkvu, celer i sol. Kuhajte, miješajući, dok luk ne postane proziran, oko 5 minuta. Začinite paprom, majčinom dušicom, češnjakom u prahu i kajenskom paprikom te kuhajte još 1 minutu. Dodajte brašno i kuhajte dok brašno ne poprimi zlatnosmeđu boju na dnu lonca, 3 do 4 minute.
Korak 5
Umiješajte 6 šalica juhe i zakuhajte na jakoj vatri, a zatim smanjite na srednju. Dodajte grašak i vrhnje te kuhajte uz miješanje 10 minuta. Pileće meso narežite na komadiće veličine zalogaja i dodajte ga. Kuhajte još 5 minuta.
Korak 6
Isključite toplinu. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva C. Napunite veliki lonac lagano posoljenom vodom i zakuhajte. Umiješajte tjesteninu i vratite da prokuha. Kuhajte tjesteninu bez poklopca, povremeno miješajući, minutu manje nego što je navedeno u uputama na pakiranju.
Korak 7
Vrlo dobro ocijedite; umiješajte tjesteninu u smjesu za pitu. Prebacite sve u veliku, duboku posudu za pečenje i ravnomjerno rasporedite. Pomiješajte panko, sol i rastopljeni maslac u zdjeli; ravnomjerno pospite po loncu.
Korak 8
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici dok lonac ne počne mjehurićima po rubovima i vrh ne porumeni, 45 do 60 minuta. Pustite da odstoji 10 do 15 minuta prije posluživanja.
Komentari