Idealan nedjeljni ručak: Pileća pita

110

Sastojci:

1 cijelo pečeno pile

1 list lovora

1/2 šalice neslanog maslaca

1 žuti luk, narezan na kockice

3 mrkve, narezane na kockice

3 rebra celera, izrezana na komade

1 žličica soli, plus još po ukusu

1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra

1/4 žličice suhe majčine dušice

1/4 žličice češnjaka u prahu

1/8 žličice kajenskog papra

1/2 šalice višenamjenskog brašna

6 šalica pileće juhe

1 okrugla žlica pileće bujonske paste

1 šalica zelenog graška

1/3 šalice gustog vrhnja

1 funta suhih ljuski tjestenine

Preljev od mrvica

1 šalica panko krušnih mrvica

1/2 žličice soli

1/4 šalice otopljenog maslaca

Korak 1

Izvadite meso i stavite u hladnjak dok ne bude potrebno.

Korak 2

Dodajte 2 litre vode u lonac i prebacite pileće kosti, kožu i ostatke mesa. Dodajte lovorov list i pustite da lagano kuha na jakoj vatri. Smanjite na najnižu i kuhajte 2 sata.

Korak 3

Izvadite da se ohladi, oko 1 sat. Procijedite juhu i ostavite u hladnjaku dok vam ne zatreba.

Korak 4

Da biste napravili smjesu za pitu, dodajte maslac u lonac i otopite ga na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, mrkvu, celer i sol. Kuhajte, miješajući, dok luk ne postane proziran, oko 5 minuta. Začinite paprom, majčinom dušicom, češnjakom u prahu i kajenskom paprikom te kuhajte još 1 minutu. Dodajte brašno i kuhajte dok brašno ne poprimi zlatnosmeđu boju na dnu lonca, 3 do 4 minute.

Korak 5

Umiješajte 6 šalica juhe i zakuhajte na jakoj vatri, a zatim smanjite na srednju. Dodajte grašak i vrhnje te kuhajte uz miješanje 10 minuta. Pileće meso narežite na komadiće veličine zalogaja i dodajte ga. Kuhajte još 5 minuta.

Korak 6

Isključite toplinu. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva C. Napunite veliki lonac lagano posoljenom vodom i zakuhajte. Umiješajte tjesteninu i vratite da prokuha. Kuhajte tjesteninu bez poklopca, povremeno miješajući, minutu manje nego što je navedeno u uputama na pakiranju.

Korak 7

Vrlo dobro ocijedite; umiješajte tjesteninu u smjesu za pitu. Prebacite sve u veliku, duboku posudu za pečenje i ravnomjerno rasporedite. Pomiješajte panko, sol i rastopljeni maslac u zdjeli; ravnomjerno pospite po loncu.

Korak 8

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici dok lonac ne počne mjehurićima po rubovima i vrh ne porumeni, 45 do 60 minuta. Pustite da odstoji 10 do 15 minuta prije posluživanja.

 

Komentari