Sastojci:
1/2 šalice cijelih prženih badema
4 češnja češnjaka
1 žličica košer soli, plus još po ukusu
1 šalica ribanog sira, plus još po ukusu
1 šalica upakiranih listova svježeg bosiljka
4 listića mente (po želji)
1/2 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 funta crvenih cherry rajčica
1 funta busiate tjestenine ili druge kovrčave tjestenine, kao što su fusilli
Korak 1
Zakuhajte oko 2 šalice vode, maknite s vatre i umiješajte bademe; ostavite da odstoji 3 do 4 minute. Ocijedite i kada se dovoljno ohladi za rukovanje, otrljajte kožu rukama; naizmjenično; ocijeđene bademe premjestite na kuhinjski ubrus, zatim savijte ubrus i trljajte bademe dok se kožica ne skine.
Korak 2
Zdrobite narezani češnjak s košer soli u mužaru tučkom u glatku pastu. Alternativno, stavite češnjak na dasku i pospite košer soli na vrh; koristite ravnu stranu noža da poravnate, zgnječite i stružete smjesu češnjaka i soli dok ne postane glatka pasta.
Korak 3
U posudu blendera dodajte oguljene bademe, zatim sir, bosiljak, metvicu, pastu od češnjaka, ulje i rajčice. Dodajte sastojke ovim redom, tako da bademi i sir imaju priliku samljeti prije nego što se umiješaju vlažniji sastojci.
Korak 4
Upalite blender dok se bademi i sir ne samelju, zatim nastavite koristiti blender dok se preostali sastojci ne sjedine. Miješajte na visokoj razini dok pesto ne postane grub ili gladak koliko želite.
Korak 5
Probajte sol i prilagodite. Ostavite sa strane dok se tjestenina kuha.
Korak 6
Zakuhajte veliki lonac lagano posoljene vode. Kuhajte busiate tjesteninu u kipućoj vodi, povremeno miješajući, dok ne omekša, ali bude čvrsta na zalogaj, oko 12 minuta. Tjesteninu prebacite u zdjelu sa cjediljkom. Sačuvajte škrobnu tekućinu za kuhanje.
Korak 7
Dodajte oko 1/3 šalice vode za tjesteninu u zdjelu, a zatim premjestite pesto, zajedno s velikim prstohvatom soli, i pomiješajte. Može se dodati još vode za tjesteninu kako bi se prilagodila tekstura. Nakon miješanja dodajte još jednu šaku sira po izboru i promiješajte posljednji put. Poslužite odmah.
Komentari