Idealan nedjeljni ručak: Pasta Alla Caponata

449

Sastojci:

2 (340 g) patlidžana

1 žlica soli

225 g mezze rigatonija ili druge suhe kratke tjestenine

1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

2 češnja češnjaka, oguljena, lagano zgnječena

1/2 žutog luka, nasjeckanog na kockice

1 velika crvena paprika, nasjeckana na kockice

1 stabljika celera, nasjeckana na kockice

2 žlice pinjola

1 prstohvat pahuljica crvene paprike ili više po ukusu

1 žlica kapara

1 žlica bijelog šećera

2 žlice crvenog vinskog octa

2 šalice zgnječenih rajčica

8 listova bosiljka, natrganih

1/2 šalice ribanog sira pecorino

Korak 1

Ogulite polovicu kore patlidžana na trakice pomoću gulilice i narežite patlidžan na kockice od 1,2 cm. Kockice patlidžana stavite u veliku zdjelu i pospite s 1 žlicom soli; dobro promiješajte. Ostavite da odstoji 20 minuta na pultu, povremeno promiješajte.

Korak 2

Prebacite u cjedilo, lagano isperite hladnom vodom i dobro ocijedite. U međuvremenu, zakuhajte veliku posudu sa slanom vodom na jakoj vatri. Kuhajte rigatone u kipućoj vodi, povremeno miješajući, dok ne omekšaju, ali ostanu čvrsti na zagriz, oko 12 minuta.

Korak 3

U tavu dodajte ulje i stavite na srednje jaku vatru. Dodajte češnjeve češnjaka; miješajte ulje oko 30 sekundi. Izvadite češnjak i ostavite sa strane. Pojačajte vatru i dodajte patlidžan u tavu. Kuhajte, miješajući, dok patlidžan ne izgubi čvrstoću i ne počne omekšavati, oko 6 minuta.

Korak 4

Isključite vatru. Stavite cjedilo iznad zdjele; prebacite patlidžan u cjedilo. Ulijte svo maslinovo ulje koje se ocijedi u zdjelu natrag u tavu i vratite tavu na srednje jaku vatru. Dodajte luk, celer i papriku u tavu te kuhajte i miješajte nekoliko minuta dok luk ne postane staklast, a povrće ne počne omekšavati.

Korak 5

Dodajte pinjole, pahuljice crvene paprike, kapare i sačuvane češnjeve češnjaka te kuhajte i miješajte još 1 minutu. Umiješajte šećer i ocat; kuhajte i miješajte još jednu minutu. Vratite patlidžan u tavu; kuhajte i miješajte dok patlidžan gotovo ne omekša, 2 do 3 minute. Dodajte zgnječene rajčice i malo vode te kuhajte i miješajte oko 3 minute.

Korak 6

Smanjite vatru na lagano. Prebacite kuhanu tjesteninu cjedilom u gotov umak. Po potrebi dodajte jednu ili dvije kutlače vode od tjestenine da razrijedite umak. Isključite vatru i umiješajte natrgane listove bosiljka. Prije posluživanja naribajte malu količinu pecorina na vrh.

Komentari