Idealan nedjeljni ručak: Pancetta Primavera Rigatoni

241

Sastojci: 

3 žlice maslinovog ulja, podijeljene

8 unci pancete, narezane na kockice

1/4 šalice narezanog mladog luka

8 unci mezzi rigatoni tjestenine

1 šalica oljuštenog svježeg graška

1 šalica šparoga, narezanih na komade

1 šalica talijanskog lišća peršina

1 šalica listova bosiljka

1/2 šalice upakiranih listova mente

3 češnja češnjaka, oguljena

1/2 limuna, iscijeđenog soka

1/2 žličice soli, plus još po ukusu

1/4 šalice vode

1/2 šalice ribanog pecorino sira, plus još po potrebi

Korak 1

Ulijte 2 žlice maslinovog ulja u veliku tavu i postavite vatru na srednju. Dodati pancetu narezanu na kockice i kuhati uz povremeno miješanje dok panceta ne porumeni, a većina masnoće ne iscuri, 7 do 10 minuta.

Korak 2

Isključite toplinu. Izvadite malo pancete i ostavite za ukrašavanje vrha po želji. Po želji odlijte višak masnoće pancete iz tave, ali ostavite barem 2-3 žlice.

Korak 3

Dodajte zeleni luk i uključite vatru na srednje nisku. Pirjajte mladi luk nekoliko minuta da malo omekša, zatim ugasite vatru i ostavite dok se tjestenina ne skuha. Dok se panceta kuha, zakuhajte lonac dobro posoljene vode.

Korak 4

Dodajte rigatone i postavite tajmer na 2 minute manje od preporučenog vremena kuhanja za tjesteninu ili oko 7 minuta za mezzi rigatone. Povremeno promiješajte. U međuvremenu, pomiješajte peršin, bosiljak, metvicu, češnjak, limunov sok i vodu u posudi blendera ili šalici; miksajte u blenderu ili potopnom miješalicom dok ne postane glatka. Staviti na stranu.

Korak 5

Kad tajmer zazvoni, umiješajte šparoge i grašak i nastavite kuhati 2 minute ili dok tjestenina ne bude gotova po vašem ukusu. Cjediljkom prebacite tjesteninu i povrće u tavu s pancetom. Uključite vatru na srednje nisku i ulijte mješavinu začina. Miješajte dok se ne sjedini. Posolite i pokapajte otprilike 1 žlicom maslinova ulja.

Korak 6

Dodajte oko 1/4 šalice vode za tjesteninu i miješajte na srednje niskoj vatri dok se sve ne zagrije. Ugasite vatru i umiješajte sir. Probajte začine i odmah poslužite. Ukrasite s još sira, sačuvanom pancetom i još narezanog mladog luka.

 

Komentari