Sastojci:
3 žlice maslinovog ulja, podijeljene
8 unci pancete, narezane na kockice
1/4 šalice narezanog mladog luka
8 unci mezzi rigatoni tjestenine
1 šalica oljuštenog svježeg graška
1 šalica šparoga, narezanih na komade
1 šalica talijanskog lišća peršina
1 šalica listova bosiljka
1/2 šalice upakiranih listova mente
3 češnja češnjaka, oguljena
1/2 limuna, iscijeđenog soka
1/2 žličice soli, plus još po ukusu
1/4 šalice vode
1/2 šalice ribanog pecorino sira, plus još po potrebi
Korak 1
Ulijte 2 žlice maslinovog ulja u veliku tavu i postavite vatru na srednju. Dodati pancetu narezanu na kockice i kuhati uz povremeno miješanje dok panceta ne porumeni, a većina masnoće ne iscuri, 7 do 10 minuta.
Korak 2
Isključite toplinu. Izvadite malo pancete i ostavite za ukrašavanje vrha po želji. Po želji odlijte višak masnoće pancete iz tave, ali ostavite barem 2-3 žlice.
Korak 3
Dodajte zeleni luk i uključite vatru na srednje nisku. Pirjajte mladi luk nekoliko minuta da malo omekša, zatim ugasite vatru i ostavite dok se tjestenina ne skuha. Dok se panceta kuha, zakuhajte lonac dobro posoljene vode.
Korak 4
Dodajte rigatone i postavite tajmer na 2 minute manje od preporučenog vremena kuhanja za tjesteninu ili oko 7 minuta za mezzi rigatone. Povremeno promiješajte. U međuvremenu, pomiješajte peršin, bosiljak, metvicu, češnjak, limunov sok i vodu u posudi blendera ili šalici; miksajte u blenderu ili potopnom miješalicom dok ne postane glatka. Staviti na stranu.
Korak 5
Kad tajmer zazvoni, umiješajte šparoge i grašak i nastavite kuhati 2 minute ili dok tjestenina ne bude gotova po vašem ukusu. Cjediljkom prebacite tjesteninu i povrće u tavu s pancetom. Uključite vatru na srednje nisku i ulijte mješavinu začina. Miješajte dok se ne sjedini. Posolite i pokapajte otprilike 1 žlicom maslinova ulja.
Korak 6
Dodajte oko 1/4 šalice vode za tjesteninu i miješajte na srednje niskoj vatri dok se sve ne zagrije. Ugasite vatru i umiješajte sir. Probajte začine i odmah poslužite. Ukrasite s još sira, sačuvanom pancetom i još narezanog mladog luka.
Komentari