SASTOJCI:
- pačja prsa, 4 kom (po prilici 800 g)
- kesten, 100 g pečenih i očišćenih
- suhe šljive, 100 g iskoštenih
- crno vino, 150 ml
- pekmez od šljiva, 80 g
- maslac, 30 g
- ulje
- sol i papar
PRIPREMA:
- Prije svega, kožu pačjih prsa oštrim nožem nekoliko puta zarežemo, te ih začinimo solju i paprom.
- U tavi ugrijemo 2-3 žlice ulja i stavimo peći pačja prsa prvo kožom prema dolje.
- Nakon 5-6 minuta pačja prsa okrećemo na drugu stranu i nastavimo peći na laganoj vatri, kako bi meso iznutra zadržalo ružičastu boju.
- Nakon još 8-10 minuta (ovisno o debljini prsa) izvadimo ih iz tave i dobro umotamo u alu foliju kako bi zadržala toplinu i sočnost.
- Na masnoću od pečenja dodamo iskoštene suhe šljive, pečene očišćene kestene, ulijemo crno vino, začinimo solju i paprom, te kuhačom nježno ostružemo dno tave kako bi oslobodili karamelizirani sloj od pečenja.
- Kada umak zavri ostavimo da na laganoj vatri vrije 2-3 minute, odnosno, dok na pola ne reducira.
- Zatim u umak dodamo pekmez od šljiva, dobro promiješamo i umiješamo maslac.
- Kada smo dobili lijepi sjajni umak ugasimo vatru. Pačja prsa iz alu folije izvadimo na dasku, narežemo ih na kriške debljine 5-7 mm, u nizu složimo na tanjure, prelijemo pripremljenim umakom i poslužimo.
Dobar tek!
Komentari