Idealan nedjeljni ručak: Okruglice s umakom od kobasica i jabuka

54

Sastojci:

Umak od kobasica i jabuka:

1 žlica biljnog ulja

1 funta svinjske kobasice

1/2 velikog žutog luka, narezanog na kockice

1 prstohvat soli

2 žlice neslanog maslaca

1/4 šalice višenamjenskog brašna

1 veća jabuka, oguljena i narezana na kockice

4 šalice pileće juhe

1/2 šalice mlijeka

svježe mljeveni crni papar po ukusu

kajenski papar po ukusu

1/4 šalice narezanog mladog luka

1 žlica jabučnog octa ili po ukusu

Knedle:

1 veliko jaje

1/4 šalice jabučnog cidera

1/4 šalice creme fraiche

1 žličica nasjeckanih listova svježeg timijana

2 žlice narezanog mladog luka

1 žličica soli

1 1/2 žličice praška za pecivo

1 šalica višenamjenskog brašna

Korak 1

Zagrijte biljno ulje u tavi na srednje jakoj vatri i dodajte kobasicu. Kuhajte i miješajte, lomite komade lopaticom, dok ne porumene i ne postanu mrvičaste, oko 5 minuta.

Korak 2

Smanjite vatru na srednju, dodajte luk i prstohvat soli i kuhajte, miješajući, dok luk ne postane mekan i proziran, oko 5 minuta. Umiješajte maslac, pa kad se otopi dodajte brašno. Kuhajte uz miješanje oko 2 minute.

Korak 3

Dodajte jabuku narezanu na kockice, pa kuhajte uz miješanje još oko minutu. Ulijte pileću juhu, pojačajte vatru i miješajte žlicom, stružući sve zapečene komadiće (ljupke) s dna. Dodajte mlijeko i pustite smjesu da zakuha. Smanjite vatru između srednje i srednje niske i pirjajte oko 15 minuta. Za gušći umak smjesa se može dodatno reducirati.

Korak 4

Smanjite temperaturu na srednje nisku i pripremite tijesto za knedle. Pomiješajte jaje, jabukovaču, creme fraiche, timijan, 2 žlice mladog luka, 1 žličicu soli i prašak za pecivo u zdjeli i dobro promiješajte. Dodajte 1 šalicu brašna i miješajte dok brašno ne nestane.

Korak 5

Očistite pjenjaču lopaticom i ostružite stijenke zdjele, umiješajući brašno. Stavite tijesto sa strane dok ne bude potrebno. Promiješajte umak i kušajte začine – dodajte još soli ako je potrebno, plus svježe mljeveni crni papar, kajenski papar, 1/4 šalice mladog luka i 1 žlicu jabučnog octa.

Korak 6

Pojačajte temperaturu na srednju temperaturu i premjestite obilne, zaobljene žličice tijesta za knedle na vrh kipućeg umaka. Pokrijte i pustite da se kuha netaknuto dok se knedle ne napuhnu i isplivaju na vrh, 5 do 6 minuta. Štapić umetnut u središte knedle trebala bi izaći čista. Poslužite odmah preliveno dodatnim zelenim lukom po želji.

Komentari