Sastojci:
Umak od kobasica i jabuka:
1 žlica biljnog ulja
1 funta svinjske kobasice
1/2 velikog žutog luka, narezanog na kockice
1 prstohvat soli
2 žlice neslanog maslaca
1/4 šalice višenamjenskog brašna
1 veća jabuka, oguljena i narezana na kockice
4 šalice pileće juhe
1/2 šalice mlijeka
svježe mljeveni crni papar po ukusu
kajenski papar po ukusu
1/4 šalice narezanog mladog luka
1 žlica jabučnog octa ili po ukusu
Knedle:
1 veliko jaje
1/4 šalice jabučnog cidera
1/4 šalice creme fraiche
1 žličica nasjeckanih listova svježeg timijana
2 žlice narezanog mladog luka
1 žličica soli
1 1/2 žličice praška za pecivo
1 šalica višenamjenskog brašna
Korak 1
Zagrijte biljno ulje u tavi na srednje jakoj vatri i dodajte kobasicu. Kuhajte i miješajte, lomite komade lopaticom, dok ne porumene i ne postanu mrvičaste, oko 5 minuta.
Korak 2
Smanjite vatru na srednju, dodajte luk i prstohvat soli i kuhajte, miješajući, dok luk ne postane mekan i proziran, oko 5 minuta. Umiješajte maslac, pa kad se otopi dodajte brašno. Kuhajte uz miješanje oko 2 minute.
Korak 3
Dodajte jabuku narezanu na kockice, pa kuhajte uz miješanje još oko minutu. Ulijte pileću juhu, pojačajte vatru i miješajte žlicom, stružući sve zapečene komadiće (ljupke) s dna. Dodajte mlijeko i pustite smjesu da zakuha. Smanjite vatru između srednje i srednje niske i pirjajte oko 15 minuta. Za gušći umak smjesa se može dodatno reducirati.
Korak 4
Smanjite temperaturu na srednje nisku i pripremite tijesto za knedle. Pomiješajte jaje, jabukovaču, creme fraiche, timijan, 2 žlice mladog luka, 1 žličicu soli i prašak za pecivo u zdjeli i dobro promiješajte. Dodajte 1 šalicu brašna i miješajte dok brašno ne nestane.
Korak 5
Očistite pjenjaču lopaticom i ostružite stijenke zdjele, umiješajući brašno. Stavite tijesto sa strane dok ne bude potrebno. Promiješajte umak i kušajte začine – dodajte još soli ako je potrebno, plus svježe mljeveni crni papar, kajenski papar, 1/4 šalice mladog luka i 1 žlicu jabučnog octa.
Korak 6
Pojačajte temperaturu na srednju temperaturu i premjestite obilne, zaobljene žličice tijesta za knedle na vrh kipućeg umaka. Pokrijte i pustite da se kuha netaknuto dok se knedle ne napuhnu i isplivaju na vrh, 5 do 6 minuta. Štapić umetnut u središte knedle trebala bi izaći čista. Poslužite odmah preliveno dodatnim zelenim lukom po želji.
Komentari