Idealan nedjeljni ručak: Njujorški strip odrezak

125

Sastojci:

1 odrezak

3/4 žličice soli

1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra

1 žličica biljnog ulja

1 žličica otopljenog pročišćenog maslaca

2 žlice mljevene ljutike

1/3 šalice bijelog vina

1/3 šalice juhe od goveđih kostiju

2 žlice neslanog maslaca, narezanog na kockice

Korak 1

Odrežite sav višak masnoće s odreska, a zatim odrežite čvrstu opnu provlačenjem oštrog reza između opne i mesa ispod masne kapice odreska. Ravnomjerno posolite i popaprite s obje strane i stavite na naboranu foliju postavljenu na tanjur. Stavite u hladnjak, bez poklopca, najmanje 2 do 10 sati, povremeno okrećući.

Korak 2

Izvadite odrezak iz hladnjaka da odstoji na sobnoj temperaturi 15 do 30 minuta prije početka pečenja, okrećući ga na pola puta. Stavite čvrstu čeličnu tavu na jaku vatru i dodajte ulje i pročišćeni maslac. Kad se masnoća zagrije i počne svjetlucati, stavite odrezak u tavu.

Korak 3

Smanjite vatru na srednju. Pecite prvu stranu 2 minute, zatim uhvatite odrezak hvataljkama i protrljajte zapečenu površinu oko posude da se masnoća preraspodijeli ispod odrezaka. Pržiti prvu stranu još 2 minute, ukupno 4 minute. Okrenite odrezak i ponovite prženje s druge strane, ukupno 4 minute ili dok odrezak ne bude pečen do željene pečenosti. Za srednje pečene, izvadite odrezak kada termometar s trenutnim očitanjem umetnut blizu sredine dosegne 52 stupnja C.

Korak 4

Ugasite vatru, izvadite odrezak na tanjur, labavo pokrijte folijom i ostavite da odstoji dok pripremate umak za tavu, oko 5 minuta. Za umak u još vruću tavu dodajte mljevene ljutike i kuhajte uz miješanje dok ne počne omekšavati i poprimi boju, oko 1 minutu. Ako u tavi nema dovoljno zaostale topline za ovaj korak, ponovno uključite vatru na srednju.

Korak 5

Pojačajte vatru i dodajte vino. Kuhajte uz miješanje dok se vino ne reducira barem na pola, 1 do 2 minute. Ulijte juhu od goveđih kostiju i kuhajte dok se tekućina u tavi ne smanji za oko 3/4, još 1 do 2 minute. Isključite toplinu.

Korak 6

Dodajte kockice hladnog maslaca i vrtite tavu dok maslac ne nestane i dok se ne stvori lagano gust, sjajan umak, oko 30 sekundi. Po potrebi začinite s prstohvatom soli i poslužite preko odmorenog odreska

Komentari