Sastojci:
2 žlice neslanog maslaca
2 žlice maslinovog ulja
1 1/2 šalice svježe paprike narezane na kockice
1/4 šalice luka nasjeckanog na kockice (po želji)
1 žličica soli, plus još po ukusu
1/4 žličice sušenog origana
1/4 žličice čili pahuljica
1/4 žličice svježe mljevenog crnog papra
2 šalice svježe ili konzervirane rajčice narezane na kockice ili nasjeckane
1/2 šalice naribanog sira ili mozzarelle
4 velika jaja
1/4 šalice lišća cilantra
hrskavi baguette, za posluživanje
Korak 1
Otopite maslac u maslinovom ulju na srednje jakoj vatri. Dodajte papriku, luk i sol te kuhajte, povremeno miješajući, dok povrće ne počne omekšati i počne rumeniti oko rubova, 3 do 4 minute.
Korak 2
Umiješajte origano, pahuljice čilija, crni papar i rajčicu i pustite da lagano kuha; smanjite temperaturu na nisku, poklopite i kuhajte dok povrće ne omekša, oko 10 minuta.
Korak 3
Umiješajte pola sira, pa čim se rastopi dodajte jaja. Vrhom žlice razbijte žumanjke i umiješajte u smjesu rajčice na nekoliko sekundi do nekoliko minuta, ovisno o konačnoj teksturi koju želite. Što duže mutite jaja, to će vaš menemen biti glađi i kremastiji. Ako više volite veće, prepoznatljive komade jaja, bliže klasičnoj kajgani, tada samo kratko umiješajte jaja.
Korak 4
Poklopite i kuhajte na laganoj vatri dok se jaja ne stvrdnu koliko želite, oko 3 minute. Ugasite vatru, pospite preostalim sirom i malo maslinovog ulja te još jednom potresite čili pahuljice. Pospite cilantrom i poslužite s puno hrskavog kruha ili tosta.
Komentari