Idealan nedjeljni ručak: Marokanska juha Harira – nevjerojatna juha od tjestenine, leće i slanutka!

103

Sastojci:

2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, plus još za ukrašavanje

12 unci janjeće lopatice bez kostiju, izrezane na komade

1 veliki žuti luk, narezan na kockice

1 čajna žličica košer soli, podijeljena ili po ukusu

1 ½ žličice dimljene paprike

1 žličica mljevenog korijandera

1 žličica mljevenog kima

½ žličice mljevenog đumbira

½ žličice svježe mljevenog crnog papra

¼ žličice mljevenog cimeta

4 češnja češnjaka, nasjeckana

1 žlica paste od rajčice

4 šalice pileće juhe

1 limenka zdrobljenih rajčica

2 rebra celera s lišćem nasjeckana

2 šalice vode ili po ukusu

1 limenka slanutka, ocijeđena

¾ šalice zelene leće, isprane

1 žlica višenamjenskog brašna

2 žlice hladne vode

½ šalice nasjeckanog svježeg cilantra

½ šalice nasjeckanog svježeg peršina

½ šalice vermicella, razlomljenog na komade

⅛ žličice kajenskog papra

1 limun, iscijeđen

Korak 1
Zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri i kuhajte janjetinu narezanu na kockice dok lijepo ne porumeni i dok se malo masnoće ne otopi, oko 5 minuta.

Korak 2
Ubacite luk narezan na kockice i obilno posolite. Kuhajte, često miješajući, dok luk ne omekša i lagano porumeni, 4 do 5 minuta. Začinite dimljenom paprikom, korijanderom, kuminom, mljevenim đumbirom, crnim paprom i cimetom. Dodajte mljeveni češnjak i kuhajte te miješajte dok ne zamiriše, 30 sekundi do 1 minute.

3. korak
Dodajte pastu od rajčice te kuhajte i miješajte oko 1 minutu. Dodajte pileću juhu, zgnječenu rajčicu i celer; miješajte dok se dobro ne sjedini. Dodajte vodu i pustite da zavrije na jakoj vatri.

Korak 4
Kad juha zavrije, dodajte slanutak i zelenu leću; posolite po ukusu. Smanjite vatru na srednje nisku i kuhajte 30 minuta uz povremeno miješanje.

Korak 5
Pomiješajte brašno i 2 žlice hladne vode u maloj posudi i ulijte kašu u juhu da se zgusne. Vratite da zavrije i dodajte 1/2 cilantra i 1/2 peršina; promiješajte da se sjedini. Pirjajte na srednje niskoj temperaturi dok meso i leća savršeno ne omekšaju, a juha se zgusne, još oko 20 minuta.

Korak 6
Umiješajte vermicelli i kuhajte dok ne omekšaju, 10 do 15 minuta. Kušajte i prilagodite začine kajenskom paprikom i soli. Dodajte preostali nasjeckani cilantro i peršin i završite pokapanjem limunovog soka po ukusu u juhu.

Korak 7
Poslužite odmah pokapano maslinovim uljem.

L.B.

Komentari