Idealan nedjeljni ručak: Mac and Cheese

93

Sastojci:

3 žlice soli

1 funta zelenog graha, podrezanog

1 funta lakat makarona

1/2 šalice neslanog maslaca

1/2 šalice višenamjenskog brašna

5 šalica hladnog mlijeka

2 žličice soli

1/4 žličice kajenskog papra

1/4 žličice suhe majčine dušice

1/4 žličice bijelog papra

1 prstohvat mljevenog muškatnog oraščića

1 žlica senfa

1/4 žličice Worcestershire umaka

1 funta posebno oštrog sira Cheddar, svježe naribanog

1 šalica prženog luka ili više po potrebi

Korak 1

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva C. Zakuhajte 3 litre obilno posoljene vode na jakoj vatri.

Korak 2

Dodajte grah i kuhajte dok tek ne počne omekšati, oko 4 minute. Izvadite ručnom cjediljkom u zdjelu; ostaviti sa strane dok se ne ohladi dovoljno za rukovanje. Izrežite na komade i rezervirajte.

Korak 3

Dodajte makarone u kipuću vodu od graha i kuhajte 1 minutu manje od uputa na pakiranju, oko 8 minuta. Prebacite u cjedilo i ostavite da se ocijedi 1 minutu, a zatim prebacite u veliku zdjelu. Za najbolje rezultate napravite umak od sira dok se tjestenina kuha: otopite maslac na srednjoj vatri.

Korak 4

Umiješajte brašno i kuhajte nekoliko minuta da brašnu skinete sirovi okus. Odjednom dodati hladno mlijeko i umutiti da se sjedini. Nastavite kuhati, povremeno miješajući, dok smjesa ne zakuha i ne zgusne se (vatra se može povećati na srednje jaku kako biste uštedjeli vrijeme, ako stalno miješate). Dok se umak zgušnjava, umiješajte sol, kajenski papar, timijan, papar, muškatni oraščić, senf i Worcestershire umak.

Korak 5

Kada smjesa postane gusta, isključite vatru i umiješajte sir dok se ne rastopi. U vruće, ocijeđene makarone dodajte grah, prelijte umakom od sira i izmiješajte da se smjesa ujednači.

Korak 6

Prebacite u posudu za pečenje. Površinu ravnomjerno pospite prženim lukom, te ga vršcima prstiju lagano utisnite u površinu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici dok se mac i sir ne zagriju, a vrh ne porumeni, oko 30 minuta. Ostavite da odstoji 10 minuta prije posluživanja.

 

Komentari