Sastojci:
3 žlice soli
1 funta zelenog graha, podrezanog
1 funta lakat makarona
1/2 šalice neslanog maslaca
1/2 šalice višenamjenskog brašna
5 šalica hladnog mlijeka
2 žličice soli
1/4 žličice kajenskog papra
1/4 žličice suhe majčine dušice
1/4 žličice bijelog papra
1 prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
1 žlica senfa
1/4 žličice Worcestershire umaka
1 funta posebno oštrog sira Cheddar, svježe naribanog
1 šalica prženog luka ili više po potrebi
Korak 1
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva C. Zakuhajte 3 litre obilno posoljene vode na jakoj vatri.
Korak 2
Dodajte grah i kuhajte dok tek ne počne omekšati, oko 4 minute. Izvadite ručnom cjediljkom u zdjelu; ostaviti sa strane dok se ne ohladi dovoljno za rukovanje. Izrežite na komade i rezervirajte.
Korak 3
Dodajte makarone u kipuću vodu od graha i kuhajte 1 minutu manje od uputa na pakiranju, oko 8 minuta. Prebacite u cjedilo i ostavite da se ocijedi 1 minutu, a zatim prebacite u veliku zdjelu. Za najbolje rezultate napravite umak od sira dok se tjestenina kuha: otopite maslac na srednjoj vatri.
Korak 4
Umiješajte brašno i kuhajte nekoliko minuta da brašnu skinete sirovi okus. Odjednom dodati hladno mlijeko i umutiti da se sjedini. Nastavite kuhati, povremeno miješajući, dok smjesa ne zakuha i ne zgusne se (vatra se može povećati na srednje jaku kako biste uštedjeli vrijeme, ako stalno miješate). Dok se umak zgušnjava, umiješajte sol, kajenski papar, timijan, papar, muškatni oraščić, senf i Worcestershire umak.
Korak 5
Kada smjesa postane gusta, isključite vatru i umiješajte sir dok se ne rastopi. U vruće, ocijeđene makarone dodajte grah, prelijte umakom od sira i izmiješajte da se smjesa ujednači.
Korak 6
Prebacite u posudu za pečenje. Površinu ravnomjerno pospite prženim lukom, te ga vršcima prstiju lagano utisnite u površinu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici dok se mac i sir ne zagriju, a vrh ne porumeni, oko 30 minuta. Ostavite da odstoji 10 minuta prije posluživanja.
Komentari