Idealan nedjeljni ručak: Kako napraviti curry od svježih rajčica?

109

Sastojci:

4 tanko izrezana svinjska kotleta

sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu

1 prstohvat kajenskog papra ili po ukusu

1 žlica ulja avokada ili pročišćenog maslaca

3/4 šalice žutog luka narezanog na kockice

2 žlice sitno narezanog jalapeno papra

1 žlica mljevenog đumbira

3 češnja češnjaka, narezana na ploške

1/2 žličice soli, plus još po ukusu

1 žličica garam masale

1/2 žličice mljevenog kima

1/4 žličice mljevene kurkume

2 šalice grubo nasjeckanih svježih rajčica

1 žličica paste od tamarinda ili po ukusu

1/3 šalice vode

Ukras (po izboru)

2 žlice običnog jogurta

1/4 šalice narezanog crvenog luka

1/4 šalice nasjeckanih pečenih slanih indijskih oraščića

1/4 šalice svježe natrganog lišća cilantra

Korak 1

Škarama zarežite 4 ili 5 malih rezova oko ruba svakog dijela kako biste spriječili kovrčanje. Začinite kotlete s obje strane solju, paprom i kajenskim paprom. Dodajte ulje u neprianjajuću tavu na jakoj vatri i pržite svinjske kotlete s obje strane dok lagano ne porumene, oko 1 1/2 minute po strani. Izvadite meso na tanjur i smanjite temperaturu na srednju.

Korak 2

Dodajte luk, jalapeno, đumbir, češnjak i 1/2 žličice soli u tavu. Kuhajte, miješajući, dok luk ne postane proziran, 3 do 5 minuta. Dodajte garam masalu, kumin i kurkumu i kuhajte, miješajući, dok začini ne poprime miris, oko 1 minutu.

Korak 3

Dodajte rajčicu i tamarind, pa sve promiješajte. Dodajte vodu; pirjajte dok rajčice potpuno ne omekšaju i ne propadnu, oko 10 minuta.

Korak 4

Stavite mrežasto cjedilo na zdjelu i ulijte smjesu rajčice. Pritisnite i stružite stražnjom stranom žlice ili kutlače dok u cjedilu ne ostanu samo sjemenke i ljuska rajčice.

Korak 5

Procijeđeni umak premjestite natrag u tavu i dodajte meso i sav nakupljeni sok. Pustite da lagano kuha na srednjoj vatri; zatim smanjite vatru i kuhajte dok meso ne omekša, oko 5 minuta.

Korak 6

Kušajte umak za začin, a po želji poslužite preliveno jogurtom, crvenim lukom, indijskim oraščićima i listovima cilantra.

Komentari