Sastojci:
4 tanko izrezana svinjska kotleta
sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
1 prstohvat kajenskog papra ili po ukusu
1 žlica ulja avokada ili pročišćenog maslaca
3/4 šalice žutog luka narezanog na kockice
2 žlice sitno narezanog jalapeno papra
1 žlica mljevenog đumbira
3 češnja češnjaka, narezana na ploške
1/2 žličice soli, plus još po ukusu
1 žličica garam masale
1/2 žličice mljevenog kima
1/4 žličice mljevene kurkume
2 šalice grubo nasjeckanih svježih rajčica
1 žličica paste od tamarinda ili po ukusu
1/3 šalice vode
Ukras (po izboru)
2 žlice običnog jogurta
1/4 šalice narezanog crvenog luka
1/4 šalice nasjeckanih pečenih slanih indijskih oraščića
1/4 šalice svježe natrganog lišća cilantra
Korak 1
Škarama zarežite 4 ili 5 malih rezova oko ruba svakog dijela kako biste spriječili kovrčanje. Začinite kotlete s obje strane solju, paprom i kajenskim paprom. Dodajte ulje u neprianjajuću tavu na jakoj vatri i pržite svinjske kotlete s obje strane dok lagano ne porumene, oko 1 1/2 minute po strani. Izvadite meso na tanjur i smanjite temperaturu na srednju.
Korak 2
Dodajte luk, jalapeno, đumbir, češnjak i 1/2 žličice soli u tavu. Kuhajte, miješajući, dok luk ne postane proziran, 3 do 5 minuta. Dodajte garam masalu, kumin i kurkumu i kuhajte, miješajući, dok začini ne poprime miris, oko 1 minutu.
Korak 3
Dodajte rajčicu i tamarind, pa sve promiješajte. Dodajte vodu; pirjajte dok rajčice potpuno ne omekšaju i ne propadnu, oko 10 minuta.
Korak 4
Stavite mrežasto cjedilo na zdjelu i ulijte smjesu rajčice. Pritisnite i stružite stražnjom stranom žlice ili kutlače dok u cjedilu ne ostanu samo sjemenke i ljuska rajčice.
Korak 5
Procijeđeni umak premjestite natrag u tavu i dodajte meso i sav nakupljeni sok. Pustite da lagano kuha na srednjoj vatri; zatim smanjite vatru i kuhajte dok meso ne omekša, oko 5 minuta.
Korak 6
Kušajte umak za začin, a po želji poslužite preliveno jogurtom, crvenim lukom, indijskim oraščićima i listovima cilantra.
Komentari