[IDEALAN NEDJELJNI RUČAK] Juneći file na batatu u umaku od crnog vina

Juneći file kratko ide na gril pa dugo zatim u pećnicu, a za to vrijeme napravite sjajan umak od crnog vina i ljutike kao i mekani pire od batata. Dobar tek!

11

Sastojci:

 

  • juneći file, 800 g
  • smeđi šećer, 60 g
  • češnjak, 2 režnja
  • crno vino, 500 ml
  • majčina dušica, 1/2 žličice sušene
  • klinčić, 4
  • ružmarin, 1 grančica
  • ljutika, 400 g
  • maslac, 100 g
  • batat, 450 g
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • sol i papar

Priprema:

  1. Batat ogulimo i narežemo na kockice, ljutiku očistimo, a mesu uklonimo kožice i žilice.
  2. Zatim meso posolimo sa svih strana, prelijemo maslinovim uljem, stavimo na vruću gril tavu i pečemo ga sa svih strana.
  3. Nakon 5-6 minuta meso premjestimo u vatrostalnu posudu i stavimo ga peći u pećnicu, zagrijanu na 130°C, 75 minuta.
  4. Za to vrijeme u ugrijani lonac stavimo smeđi šećer i pričekamo da se počne karamelizirati.
  5. Potom dodamo gnječene i neočišćene režnjeve češnjaka, ulijemo crno vino, dodamo klinčiće, majčinu dušicu, ružmarin, cijele glavice ljutike i kad zavri kuhamo na laganoj vatri, dok napola ne ispari.
  6. Zatim lonac maknemo s vatre, ljutiku izvadimo u zdjelicu, a u umak dodamo kockice maslaca i miješamo dok se maslac ne rastopi i ne dobijemo kremasti umak.
  7. Potom umak procijedimo u posudu s ljutikom i ostavimo na toplom.
  8. U lonac s vrelom i posoljenom vodom dodamo kockice batata, kuhamo ga 15-ak minuta, ocijedimo i izradimo pire.
  9. Pečeno meso izvadimo iz pećnice i narežemo ga na odreske debljine 1 ½ centimetra.
  10. Na tanjure rasporedimo pire od batata i narezano meso, prelijemo umakom i ljutikama te poslužimo.

 

Komentari