Sastojci:
- juneći file, 800 g
- smeđi šećer, 60 g
- češnjak, 2 režnja
- crno vino, 500 ml
- majčina dušica, 1/2 žličice sušene
- klinčić, 4
- ružmarin, 1 grančica
- ljutika, 400 g
- maslac, 100 g
- batat, 450 g
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- sol i papar
Priprema:
- Batat ogulimo i narežemo na kockice, ljutiku očistimo, a mesu uklonimo kožice i žilice.
- Zatim meso posolimo sa svih strana, prelijemo maslinovim uljem, stavimo na vruću gril tavu i pečemo ga sa svih strana.
- Nakon 5-6 minuta meso premjestimo u vatrostalnu posudu i stavimo ga peći u pećnicu, zagrijanu na 130°C, 75 minuta.
- Za to vrijeme u ugrijani lonac stavimo smeđi šećer i pričekamo da se počne karamelizirati.
- Potom dodamo gnječene i neočišćene režnjeve češnjaka, ulijemo crno vino, dodamo klinčiće, majčinu dušicu, ružmarin, cijele glavice ljutike i kad zavri kuhamo na laganoj vatri, dok napola ne ispari.
- Zatim lonac maknemo s vatre, ljutiku izvadimo u zdjelicu, a u umak dodamo kockice maslaca i miješamo dok se maslac ne rastopi i ne dobijemo kremasti umak.
- Potom umak procijedimo u posudu s ljutikom i ostavimo na toplom.
- U lonac s vrelom i posoljenom vodom dodamo kockice batata, kuhamo ga 15-ak minuta, ocijedimo i izradimo pire.
- Pečeno meso izvadimo iz pećnice i narežemo ga na odreske debljine 1 ½ centimetra.
- Na tanjure rasporedimo pire od batata i narezano meso, prelijemo umakom i ljutikama te poslužimo.
Komentari