Sastojci:
Sastojci 32 iznimno velika sirova škampa, oguljena i očišćena
1/2 žličice soli, ili više po potrebi
1 prstohvat kajenskog papra
2 žlice ulja avokada, plus još po potrebi
1 šalica paprike narezane na kockice ili druge zelene čili papričice
1 šalica luka narezanog na kockice
2 žlice čilija u prahu
2 žličice dimljene paprike
1 žličica mljevenog kima
1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra
1/4 žličice mljevene paprike
3 češnja češnjaka, nasjeckana
1/2 šalice vode
2 juhe u konzervi
2 žlice paste od rajčice (po želji)
2 zaobljene žlice nasjeckanog cilantra
sir, nasjeckan
1 jalapeno, tanko narezan, ili više po ukusu
2 rotkvice, tanko narezane, ili više po ukusu
1/2 šalice kiselog vrhnja
po potrebi ljuti umak,
po potrebi 1 limeta, izrezana na kriške za posluživanje
Korak 1
Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva C. Začinite škampe solju i kajenskim paprom u zdjeli i promiješajte hvataljkama da se ravnomjerno prekriju. Dodajte 1 žlicu ulja avokada u tavu i stavite na srednje jaku vatru. Stavite škampe, bez gužve, u jednom sloju u tavu; pržite 30 do 60 sekundi po strani, a zatim prebacite u zdjelu. Morat ćete raditi u serijama.
Korak 2
Pečene škampe stavite u hladnjak. Dodajte papriku, luk i veliki prstohvat soli u tavu. Smanjite vatru na srednju razinu i kuhajte, miješajući smeđe komadiće s dna posude, dok luk ne postane proziran, 3 do 5 minuta. Začinite čilijem u prahu, dimljenom paprikom, kuminom, crnim paprom, paprikom i češnjakom; pirjajte još 1 do 2 minute.
Korak 3
Izvadite 8 okruglih žlica smjese u zdjelu i ostavite sa strane. Ulijte vodu u posudu i promiješajte da se dno odglazira. Umiješajte juhu i nekoliko žlica vode kojom ste ispirali limenke. Dodajte pastu od rajčice i povisite toplinu na srednje visoku; miješajte dok se dobro ne sjedini.
Korak 4
Pustite umak da provrije, smanjite temperaturu na srednju i kuhajte 5 do 10 minuta uz povremeno miješanje. U međuvremenu izvadite škampe iz hladnjaka, a sav nakupljeni sok iz škampa ulijte u umak.
Korak 5
Ugasite vatru, umiješajte cilantro i začinite solju i crnim paprom po ukusu. Prebacite pola umaka na dno velike posude za pečenje.
Korak 6
Svaku tortilju premažite s obje strane uljem avokada. Pomiješajte sir u zdjelu. Na vrh svake tortilje stavite 1/4 šalice smjese sira, a zatim 4 škampa. Prelijte 1 žlicom pripremljene mješavine povrća. Dodajte 2 žlice smjese sira na vrh i zarolajte tortilju, završite šavom na dnu.
Korak 7
Stavite 8 smotanih enchilada u posudu za pečenje, spojite na dno i prelijte preostalim umakom. Pospite preostalim sirom ili više po želji.
Korak 8
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici dok vrh ne počne rumeniti, a umak postane pjenušav, 20 do 25 minuta. Ostavite enchiladu da odstoji oko 10 minuta prije posluživanja. Dok odmara, ukrasite tanko narezanim jalapenosom i rotkvicama. Poslužite uz dodatni umak s dna posude preliven žlicom. Ukrasite dodatnim narezanim jalapenom, rotkvicom i nasjeckanim cilantrom te poslužite s kiselim vrhnjem, ljutim umakom i svježim kriškama limete.
Komentari