Idealan nedjeljni ručak: Jednostavne enchilade od škampa

184

Sastojci: 

Sastojci 32 iznimno velika sirova škampa, oguljena i očišćena

1/2 žličice soli, ili više po potrebi

1 prstohvat kajenskog papra

2 žlice ulja avokada, plus još po potrebi

1 šalica paprike narezane na kockice ili druge zelene čili papričice

1 šalica luka narezanog na kockice

2 žlice čilija u prahu

2 žličice dimljene paprike

1 žličica mljevenog kima

1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra

1/4 žličice mljevene paprike

3 češnja češnjaka, nasjeckana

1/2 šalice vode

2 juhe u konzervi

2 žlice paste od rajčice (po želji)

2 zaobljene žlice nasjeckanog cilantra

sir, nasjeckan

1 jalapeno, tanko narezan, ili više po ukusu

2 rotkvice, tanko narezane, ili više po ukusu

1/2 šalice kiselog vrhnja

po potrebi ljuti umak,

po potrebi 1 limeta, izrezana na kriške za posluživanje

Korak 1

Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva C. Začinite škampe solju i kajenskim paprom u zdjeli i promiješajte hvataljkama da se ravnomjerno prekriju. Dodajte 1 žlicu ulja avokada u tavu i stavite na srednje jaku vatru. Stavite škampe, bez gužve, u jednom sloju u tavu; pržite 30 do 60 sekundi po strani, a zatim prebacite u zdjelu. Morat ćete raditi u serijama.

Korak 2

Pečene škampe stavite u hladnjak. Dodajte papriku, luk i veliki prstohvat soli u tavu. Smanjite vatru na srednju razinu i kuhajte, miješajući smeđe komadiće s dna posude, dok luk ne postane proziran, 3 do 5 minuta. Začinite čilijem u prahu, dimljenom paprikom, kuminom, crnim paprom, paprikom i češnjakom; pirjajte još 1 do 2 minute.

Korak 3

Izvadite 8 okruglih žlica smjese u zdjelu i ostavite sa strane. Ulijte vodu u posudu i promiješajte da se dno odglazira. Umiješajte juhu i nekoliko žlica vode kojom ste ispirali limenke. Dodajte pastu od rajčice i povisite toplinu na srednje visoku; miješajte dok se dobro ne sjedini.

Korak 4

Pustite umak da provrije, smanjite temperaturu na srednju i kuhajte 5 do 10 minuta uz povremeno miješanje. U međuvremenu izvadite škampe iz hladnjaka, a sav nakupljeni sok iz škampa ulijte u umak.

Korak 5

Ugasite vatru, umiješajte cilantro i začinite solju i crnim paprom po ukusu. Prebacite pola umaka na dno velike posude za pečenje.

Korak 6

Svaku tortilju premažite s obje strane uljem avokada. Pomiješajte sir u zdjelu. Na vrh svake tortilje stavite 1/4 šalice smjese sira, a zatim 4 škampa. Prelijte 1 žlicom pripremljene mješavine povrća. Dodajte 2 žlice smjese sira na vrh i zarolajte tortilju, završite šavom na dnu.

Korak 7

Stavite 8 smotanih enchilada u posudu za pečenje, spojite na dno i prelijte preostalim umakom. Pospite preostalim sirom ili više po želji.

Korak 8

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici dok vrh ne počne rumeniti, a umak postane pjenušav, 20 do 25 minuta. Ostavite enchiladu da odstoji oko 10 minuta prije posluživanja. Dok odmara, ukrasite tanko narezanim jalapenosom i rotkvicama. Poslužite uz dodatni umak s dna posude preliven žlicom. Ukrasite dodatnim narezanim jalapenom, rotkvicom i nasjeckanim cilantrom te poslužite s kiselim vrhnjem, ljutim umakom i svježim kriškama limete.

Komentari